Atina’daki Eski Havalimanı Avrupa’nın En Büyük Sahil Parkına Dönüştürülüyor

Atina’daki Eski Havalimanı Avrupa’nın En Büyük Sahil Parkına Dönüştürülüyor

2001 yılında hizmete kapatılan Atina Uluslararası Havalimanı yirmi senelik çabanın ardından Avrupa’nın en büyük sahil parkına dönüştürülüyor.

600 dönümlük alanın tarih öncesi yerleşmelerden 20. yy havaalanı inşaatına ve 2004 Olimpiyat ev sahipliğine kadar uzanan katmanlı bir geçmişi var. Tasarımın başındaki Sasaki ofisi bölgeyi iklim pozitif bir park, oyun alanı ve kültürel merkez haline getirecek Ellinikon Şehir Parkı projesinin bu sene başlamasını planlıyor.

Alanın tarihi projenin çıkış noktalarından önemli birini oluşturuyor. Eero Saarinen tarafından tasarlanan 1960 yapımlı terminal binası korunuyor ve projenin merkezindeki geniş etkinlik alanı olarak işlevleniyor. Tasarımcılar ayrıca Atina’nın antik kalıntılar çevresinde, kent meydan ve caddelerinde oluşan tipik kamusal mekanlarını inceledikten sonra parkta Atinalılar’ın doğayla ve Yunanistan peyzajıyla olan bağının canlanmasını hedeflemiş. Projenin tek başına Atina’da kişi başına düşen açık alanı %44 arttırması öngörülüyor.

Önerinin organik bölümlerinde alanın ekosistemini ve topoğrafik karakterini güçlendirme niyeti gösterilirken rijit ve lineer kısımlarda da havaalanı ve Olimpiyat mekanları mirasına vurgu yapılmış. Tasarım, kültürel aktarım ile habitatın onarımı arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Detaylı bir inceleme ile bölgeye önemli ekolojik faydaları bulunan temel bitki türleri belirlenmiş. Ekosisteme etkileri ve alanın toprak karakterine uyumları sebebiyle seçilen 86 farklı türden 30.000’in üzerinde dikilecek ağacın bölgeyi bir biyoçeşitlilik merkezine dönüştürmesi amaçlanıyor.

Tasarımda su kullanımı da bir girdi olmuş. Etkili bir su yönetimi ve tasarrufu stratejisi ile sulama ihtiyacının tamamı geri kazanılmış sulardan karşılanırken eski kano/kayak olimpik mekanı da yağmur suyu toplama alanı olarak yeniden işlevlendirilmiş. Alanda bulunan devirdaimli yapay sulak alan ayrıca yangına ve kuraklığa karşı acil durum deposu işlevi görüyor. Projeyi sulak alanlar, yağmur bahçeleri ve yağmur hendeği ağı tamamlıyor.

Öneride parkın karbon ayak izini en aza indirmek için mevcutta bulunan, dayanıklı ve uzun ömürlü malzemeler kullanılıyor. Mevcut havaalanı pistlerindeki beton, parkın geçmişini anlatması için alanın farklı yerlerine dağıtılmış. Tasarım kararlarında Carbon Conscience ve Pathfinder araçları kullanılarak, tutulan ve depolanan karbonu artırıp salınan karbonu azaltan yöntemler seçilmiş. Ellinikon Şehir Parkı’nın 35 sene içinde karbon nötr hale ulaşması öngörülüyor. Toprak yönetimi, malzeme yeniden kullanımı, verimli su, besin ve enerji üretimi ile kurulan habitatta Atina’ya ekolojik onarım, iklim duyarlılığı ve adil erişim sunulacak.

Etiketler

6 yorum

  • Aybige Tek says:

    Müthişmiş.. Darısı başımıza, keşke bizim de mega büyük, mega kocaman, mega deliler gibi güçlü olduklarını söyleyen büyük metrekareci :)) mimarlarımız ya da bizler beton yerine ağaçlandırmalı işler üretebilsek…? çok mu çok zor? 🙁

  • Özgür Savaş Özer says:

    Ağacın para ettiği bir sistem oluşturabilirsek daha çok ağacımız olabilir. En büyük inşaatçılarımız bir anda en büyük doğa sever ağaç dostlarına dönüşür.

    • Aybige Tek says:

      cansınız. çok tatlı dostcanlısı iyicil yararlı yorum. tüm kalbimle olması gerek diyorum ancak ispat edemem bilimsel.. mega sermayelerin uyanması şart ülkemizdeki sponsor markalar yanlış yolda bu kesin. 🙁

  • Özgür Savaş Özer says:

    Paradan başka değer verdiğimiz bir şey yok. Beton para ettiği için her yere beton döküyoruz. Ağacın para etmesini sağlarsak her yere ağaç dikeriz. Matematiksel düz mantık bir yorum yapmaya çalıştım.

    • Özgür Savaş Özer says:

      Şey gibi…Hani diyorlar ya “arkadaşlar kulübümüz ceza alıyor stadyumumuz kapanıyor, küfür etmeyelim.”
      “insan olmak için küfür etmeyelim” demiyor. “ceza almamak için küfür etmeyelim”” diyor. Onun gibi. İnsanca yaşamak için doğaya değer verelim denmesinden ümidi kestim. Doğaya değer vermenin para kazandırması lazım.

    • Aybige Tek says:

      Vallaha doğru söze başka bir kelime cümle eklenemez. Katılıyorum gerçekçi ve gerçek yorum. 🧠

Bir yanıt yazın