Endonezya, Cakarta’nın Yerine Yeni Başkentini Sıfırdan İnşa Etmeyi Planlıyor

Hızlı kentleşme ve yükselen deniz seviyelerinin bir sonucu olarak, Cakarta'nın %40'ının şu anda deniz seviyesinin altında olduğu ve bunun da altyapının sakinleri korumasını giderek zorlaştırdığı belirtiliyor.

Endonezya parlamentosu, başkentin mevcut başkent Cakarta şehrinden 1.300 kilometre uzaklıktaki Borneo adasında inşa edilecek tamamen yeni bir şehre taşınmasına yönelik bir yasa tasarısını onayladı. İlk olarak 2019’da açıklanan karar, kirlilik, trafik sıkışıklığı ve belki de en tehlikelisi yükselen deniz suları dahil olmak üzere Cakarta’nın karşı karşıya olduğu sayısız zorluğa bir tepki olarak alınmış.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ülkenin idari merkezini, eski Cava dilinde ‘takımadalar’ anlamına gelen Nunsantara olarak adlandırılacak yeni bir yeşil metropole taşımayı önermiş. Böylece, Endonezya için yeni bir başlangıç, değişen iklime uyum sağlayan planlı yeni bir şehir yaratmaya odaklanılmış.

Karar çok eleştirilmesine ve siyasi muhalefet tarafından uygun bulunmamasına rağmen, birçok Endonezyalı ülkenin etnik açıdan çeşitli nüfusu için yeni, daha eşitlikçi bir şehiri  bir umut işareti olarak gördüğünden, bu yeni başkentin hem zorluklar hem de fırsatlar sunması düşünülüyor.

Yeni başkent Nunsantara şehri, Malezya ve Brunei ülkeleriyle paylaşılan, dünyanın üçüncü büyük adası olan Borneo adasında yer alacak. Başkan Joko Widodo’ya göre, şehir yenilenebilir enerjiyle çalışacak, yaya trafiği ve verimli toplu taşıma için optimize edilecek.

2019’da 300’e yakın şirket, yeni başkent için çeşitli master planlar hazırlamış. Sonuçta Endonezyalı şehir plancısı Sibarani Sofian’ın önerisi seçilmiş. Sofian tarafından hazırlanan öneri yerel iklim ve arazi koşullarından ipuçları alarak, Borneo’nun engebeli arazisinde serinletici esintiler ve yağmur suyu dağılımına izin vermek için dikili binalar ve yükseltilmiş yürüyüş yollarını içeriyor.

New York Times’a göre şu ana kadar hiçbir yapı tamamlanmamış olsa da, inşaatın ilk aşamasının Başkan Joko’nun görev süresinin sona erdiği 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Halen devam etmekte olan projenin, Endonezya hükümeti tarafından üstlenilen en büyük altyapı projelerinden biri olduğu belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın