Üçlü Kır Evi

Etrafı kır peyzajı ile çevrelenmiş yapı, sahiplerine sebze yetiştirebilecekleri bir bahçe ve yürüyüşe çıkacakları doğal bir çevre sağlıyor.

Tasarımcılar projeyi anlatıyor:

Ev Kaliforniya, Sonoma’nın tepelerinde yer alıyor. Arazi iş veren tarafından Sonoma Vadisi manzarası ve alanın mikro kliması göz önüne alınarak tercih edilmiş.

Amaç, on yıldan fazla bir süre New York ve San Francisco gibi şehirlerde yaşayan çiftin işlerinin yoğun tempolarından sıyrılıp enerji toplayabilecekleri, doğayla ilişkilenebilecekleri, aile ve arkadaşlarıyla zaman geçirebilecekleri bir ev inşa etmekti. Kariyerlerini yemek ve beslenme üzerine kuran ve aktif olarak çalışmaya devam eden çift, profesyonel ve büyük bir mutfak, bir ana yatak odası, iki misafir odası ve ayrı bir ofis alanı istediler.

160 m2 alana sahip ev Sonoma’nın dik bir tepesine yerleşiyor. Dik araç yolundan eve yaklaşanlar öncelikle doğal çimlerin ve demir kırmızısı toprağın üstünden üçlü, paslanmış çelikten çatıyı görüyorlar. Konuklar eve vardıklarında büyük bir beton boşluktan girişe varıyorlar. Aşağı kottaki girişten yukarı çıkan merdivenler ziyaretçileri, vadi manzarasına açılan geniş pencereleriyle oldukça aydınlık olan yaşam alanının tam ortasına çıkarıyorlar. Mutfak dış mekana doğru genişleyerek Sonoma güneşinden korunaklı saçak altında devam ediyor. Devam eden mutfak ve oturma grubu dış mekanda bir oturma odası daha oluşturuyor. Bu üstü kapalı açık alan sebze bahçesiyle iç mekan arasında bir ara durak sağlıyor. Ahşap ağırlıklı açık oturma bölümü ile iç mekan, sürgülü cam yüzeylerle ayrılıyor; böylece istendiği zaman aradaki cam yüzeyler açılarak tek bir mekan elde edilebiliyor.

Göze çarpan ve kaba malzemeler dışarıda kullanılıyor. Korten çelik evin yerleştiği bölgenin toprak rengini anımsatıyor. Zemindeki kaba beton ise arazinin tarımsal niteliğini vurguluyor. Cephede kullanılan malzemelere tezat olarak iç mekanda basit ve parlak malzemeler eve gündelik bir atmosfer veriyor. İç mekanda beyaz renk ve geniş cam yüzeylerle aydınlık bir atmosfer tercih ediliyor. Banyoda kullanılan doğal taş malzeme, kırsaldaki gündelik içinde hafif bir lüks dokunuşla, kullanıcılara inziva hissi veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın