Yiwu Kültür Merkezi

Zhejiang Üniversitesi Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanan kültür merkezi, kente ismini veren Yiwu Nehri’nin yakınlarına inşa edilmiş. 82.360 metrekare toplam inşaat alanın sahip merkez kültür, rekreasyon, eğitim, öğretim ve spor gibi çok çeşitli kamusal ihtiyaca hizmet ediyor.

Giderek büyüyen, küçük ticari eşya pazarı ile meşhur Yiwu kenti, çok sayıda ve homojen küçük/orta ölçekli üretici ile dolu, yoğun bir dokuya sahip olduğundan dolayı, kentlilerin hem anıtsal, farklılaşan hem de kamusal-açık kentsel alanlara dair yoğun bir talebi var. Yiwu Belediyesi tarafından inşa edilen kültür merkezi, bir yandan bu talebe karşılık verirken bir diğer yandan da kenti ve kentin imgesini küresel ve çağdaş bir düzeye taşımak konusunda bir fırsat olarak değerlendirilmiş.

Çok sayıda ve farklı işlevi, tekil bir yapıda buluşturan merkez, büyük hacmine rağmen kentteki diğer yapılardan ayrışan minimalist bir çizgiye sahip. Tasarımcılar, hem gelişmekte olan bir kenti temsil eden hem de yerel kültürü ve duyguları hesaba katan bir yapı tasarlamayı amaçlamış. Bu bağlamda, yapının merkezinde büyük bir salon konumlandırmak yerine geleneksel Çin mimarisinin iç avlu temelli plan şemasını alıntılayan, çok katlı bir merkezi avlu yerleştirilmiş. Kot altı meydandan başlayıp basamak basamak yapının teras çatısına erişen bu avlu, esnek ve sürekli bir dolaşım sağlıyor.

Bir tarafında, çatı örtüsünün altından geçerek girilen avlunun diğer üç tarafında tiyatro, spor (fitness) merkezi, gençlik merkezi yer alıyor. Girişin hemen altında yer alan, geleneksel Çin mimarisinin parçası olan tören alanlarından esinlenilmiş, alan halk etkinliklerine ayrılmış. Kentlilerin her sabah gelip spor yaptığı veya dinlendiği bu korunaklı alan, iki yönü ve tavanında antik Çin saraylarından esinlenen kırmızı metal panellerle çevrelenmiş.

Batık meydan, içinden yükselen kademeli oturma alanı ile birlikte, yerel kültürel faaliyetler düzenlemek için uygun bir ortam sağlamış. Oturma alanı olarak da kullanılan, büyük dev basamakları tırmanarak çatı terasına varanları ise Yiwu nehri, Diaoyuji parkı ve Aslan dağları manzarası karşılıyor. Geceleri, yapının nehre bakan basit cephesi, nehrin ve kentin suretini yansıtan devasa bir ekrana dönüşüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın