Kahverengi Şeker Fabrikası

Xing köyünün geleneklerinden olan kahverengi şeker üretimini düzenlemek ve desteklemek için inşa edilen fabrika, beraberinde köye kamusal bir mekan kazandırma amacı taşıyor.

Songyang bölgesindeki Xing köyü kahverengi şeker üretimiyle tanınıyor. Köylüler, temel gelir kaynakları esmer şeker olmasına rağmen, aile atölyelerindeki üretim şartlarının yetersizliği ve tanıtım eksikliğinden, son yıllarda şeker tarlalarını çay tarlalarıyla değiştirmeye başladılar. 

Fabrika, üretim şartlarını iyileştirmek için, var olan aile atölyelerini bir araya toplamak üzere planlandı ve yangın riskini azaltacak şekilde köyden uzağa yerleştirildi. Yapı, üretimin yanında, gelen ziyaretçilere ürün teşhiri yapılabilmesini de kolaylaştırıyor. Yapının planı dört bölüme ayrılıyor: şekerkamışı deposu, üretim alanları, köy programı, köylüler ve ziyaretçiler için rekreasyon alanı. Yapının yüksekliği ve strüktürün kurgusu farklı alanların program ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Geniş prodüksiyon alanı ve rekreasyon alanı, fabrika yapılarında yaygın olarak kullanıldığı gibi, çelik bir strüktürle kapatılıyor. İç mekan ise cam bölmeler sayesinde iç ve dış arasında yatayda bir geçirgenlik sağlıyor. Merkezdeki üretim alanı çalışanların üretim süreçlerini canlı bir performans haline getiriyor. Tarlalar, köy ve dağlar bu sahneleme için fon oluşturuyor. Mekanın düzenlenmesi, ışıklandırma, çalışanların tek tip kıyafetleri ve hatta makinelerin dumanı bile koreografinin bir parçası oluyor. Cam duvarlardaki çizgiler geleneksel şeker üretimini hikayeleştiriyor. Yapı, Xing köyünün geleneği ve kültürünü açığa çıkaran yerel bir müze işlevi görüyor.

Fabrika, köylüler ve ziyaretçiler arasındaki sosyal iletişim için alan sağlarken ekonomik getiri de sağlıyor: şeker fiyatları yükseliyor, şeker tarlalarının geliri çay ve pirinç tarlalarınınkini geçiyor, daha çok köylü şeker kamışı ekmeye başlıyor. Fabrika aynı zamanda köy için bir kamusal mekan işlevi kazanıyor, haftasonu film gösterimleri, dans performansları ve kukla gösterileri yapılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın