1. Ödül, Archathon Mimari Tasarım Maratonu Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması

1. Ödül, Archathon Mimari Tasarım Maratonu Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması

PROJE RAPORU

Mekanda karşılaştığımız sorunlar başlığı altında öğrenci-öğretmen ilişkilerinin kopuk olması, ortak kullanım alanlarının yeterli olmaması, enerjinin etkin kullanılamaması gibi faktörler tasarım sürecimizde çözüm odaklı esnek, portatif, sürdürülebilir ve birbirine entegre mekanlar oluşturmamıza olanak sağladı. Bu tip sorunlara karşı yaptığımız fikir alışverişleri ve çözümlerle birlikte esnek mekan tasarımlarıyla öğrenci öğretmen arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmeyi hedefledik. Enerjiyi etkin kullanmak amacıyla çatıda açtığımız yırtığın yatayda değil de düşeyde olmasının sebebi hem rüzgar hem güneş ışığını alma açısını arttırarak doğal ortamlar oluşturma fikrinin yansımasıydı. Aynı zamanda çatıda verdiğimiz kot farkından dolayı çıkan yükselti mekan içerisinde mekan oluşturma isteğimizden türemiştir. Zeminde oluşturduğumuz kütlelerde modüler sistemler oluşturmayı hedefledik. Böylece yapım ekonomisini, uygulanabilirliği düşünerek ideal portatif tasarımlar oluşturmaya çalıştık.

Ofis birimlerini birbirlerine bağlayan düşük kottaki mekanda esnek fikirler türeterek simbiyotik, toplu kullanıma açık mekan oluşturmayı hedefledik. Bu bölümde toplu gerçekleştirebilecek konuşmalar, toplanmalar, oturma ve dinlenme faaliyetlerini karşılayabilecek tasarım gerçekleştirdik. Modüllerimize entegre olan oturma birimlerini aynı zamanda bütüncül tasarım anlayışımızın bir yansıması olarak düşündük. Kütle yerleştirmelerimizde doluluk boşluk oranlarını göz önünde bulundurarak yarı şeffaf, yarı dolu kütleler oluşturmak istedik. Asma kat olarak tasarladığımız mekanlarda ise bu tasarım fikrimizi devam ederek bütüncül bir yaklaşım sergilemeye çalıştık. Bu fikirlerden yola çıkarak akışkan, hareketli sirkülasyon alanları, birbirine entegre kütleler, esnek tasarım, sürdürülebilir anlayış ve portatif çözümler alan kullanıcıları için karşılaştıkları engelleri kaldırmak niteliğinde gelişimlere başvurduk.

İç mekanda farklı cidarlar oluşturmak hem toplu hem bireysel, talebe göre sessiz veya bütüncül içerikler sağlamamızda fayda oluşturdu. Yola çıktığımız konseptimizde etkili olan simbiyoz kavramı kütle şekillendirmelerimize yardım ederek esnek mekanlar oluşturmamızda öncü oldu. Böylece ihtiyaç programımız ve fonksiyon şemamız dahilinde oluşturduğumuz birimler kullanıcıyı fayda, olanak, rahatlık sağlaması planlandı ve uzun süre içerisinde kaldığında rahatsız edecek olan engelleri ortak çözümler dahilinde ortadan kaldırmayı hedefleyen politikalar izlenerek tasarım oluşturuldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın