Orestad: Geleceğin Şehri için Bir Laboratuvar

Orestad sadece yeni bir yerleşim merkezi olacak olmasıyla değil, geleceğin kentleri için bir laboratuvar olacak olmasıyla ve ünlü mimarlık ofislerinin tasarımlarını barındırmasıyla da dikkat çekiyor.

Orestad, Kopenhag’ın güneyinde Amager Adası’nda bulunan yeni yerleşim alanı ve Danimarka’da kamu özel iş birliği ile yapılan ilk planlama projesi. Diğer taraftan Orestad, sunduğu yeni endüstriyel üretim alanları, ulaşım stratejileri ve otopark çözümleri, rekreasyon alanlarının çeşitliliği gibi sürdürülebilir üst düzey kentsel değerlere ulaşmayı hedefliyen yenilikçi bir tasarım projesi.

Yine de hala Orestad ile ilgili bazı şüphelerim var. Yerinde yaptığım 2 ziyaretin ardından belirtmek istediğim noktalar şunlar:

1. Alan Kopenhag gibi küçük bir şehir ve ekonomik olarak çöküşte olan bir dünya için çok büyük, yaklaşık 3,1 milyon metrekare. Yani bir nevi “Avrupa’nın Dubai’si” gibi. Çok hızlı, çok optimistik (BIG’in 8 House projesi hala çözülemedi.)

2. Parselizasyondaki tek düzelik bir sorun. Tabi ki de kent çepherinde kurulmuş herhangi bir planlı yerleşmeden bahsetmiyoruz ama bu modernist yaklaşım bana Berlin-Marzahn yapılarını anımsatıyor. Büyük parsellerdeki bu büyük görkemli yapılar eski moda avrupa kent dokusunu yansıtıyor.

3. Alışveriş merkezlerinin büyüklüğü. Gelecekte insanlarının bu kadar büyük alışveriş merkezlerine ihtiyacı olacak mı?

Bunlar birkaç potansiyel problemdi. Birkaç öneri ise şunlar olabilir,

1. Küçük tasarımlardan kaçınmamak.

2. Günlük kullanımlara daha fazla önem vermek. Ölçeği biraz küçültmek.

Orestad eşi bulunmaz mimari yapı örneklerini barındıran bir laboratuvar niteliğinde. Özellikle BIG ve Lundgaard & Tranberg’in çalışmaları ile havaalanı yakınında gelişen bu kentte ben dahil herkesin yaşamak isteyeceği kesin.

Etiketler

3 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Dün Superpool Arkitera’da idi, burasını da konuştuk. İyi mimarlık ürünleri var ama iyi bir kent oldu mu sorusunu soruyorlar. Gidip görmeli bunu da…

    ArkiPARC 2012’de ana temamız olan Master Development kapsamında verdiği destek için @arkitera.com takımına teşekkür ederiz.
    http://www.arkiparc.com

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Geçtiğimiz sene burayı ziyaret etmiştik. İyi/farklı mimarlık ürünlerini görmek adına iyi fakat haberde de söz ettiği gibi alan çok büyük. Bir referans noktası yok, hiçliğin ortasında gibi…

  • derya-gursel says:

    Çoğu Master Development projesinde görüldüğüne benzer bir durum…Mimarlık müzesi gibi.. Süper! Gidip ünlü mimarlık ofislerinin ürünlerini, çeşit çeşit, gez gör! Ama planlama deyince işler biraz karışıyor hal böyleyken!! Aynen, kent oldu mu sorusu!

Bir yanıt yazın