LocHal Kütüphanesi

Mecanoo, Hollanda Tilburg’daki LocHal Kütüphanesi'nin iç mekân tasarımını tamamladı.

Mecanoo, Hollanda Tilburg’da LocHal Kütüphanesi olarak yeniden işlevlendirilen yapının kütüphane, kafe ve ofislerinin iç mekân tasarımını gerçekleştirdi. Önceden Hollanda Ulusal Demiryolları tarafından kullanılan yapı, Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau ve Inside Outside/Petra Blaisse’ten oluşan mimari ekip tarafından dönüştürüldü.

Mecanoo, iç mekân projesini anlatıyor:

1932 yılında lokomotif atölyesi olarak kullanılan LocHal, Hollanda’daki Tilburg istasyonunun yanında yer alıyor. Gençler ve yaşlılar için okumak, öğrenmek ve ders çalışmak, buluşmak ve toplanmak için dünya standartlarında bir yer olan Tilburg’un yeni oturma odası; en son yeniliklerin test edildiği, tasarlandığı, sergilendiği ve sunulduğu bir yapı.

Tilburg, Hollanda Ulusal Demiryolları faaliyetlerinin yanısıra tekstil endüstrisi ve yakındaki masal temalı parkı Efteling ile tanınıyor. Şehrin bu özellikleri, Mecanoo’nun tasarımı LocHal’de somutlaşıyor. Yeni meşe ve çelik ilaveleri ile kırmızı ve turunculardan oluşan sıcak renk paleti, karakteristik tarihi unsurlar ile heyecan verici bir uyum gösteriyor. Eğlenceli ve yenilikçi iç mimari tasarımı ile LocHal’de toplantılar, ekip çalışmaları veya konsantre çalışmalar için özelleşmiş mekanlar bulunuyor.

LocHal’in ev sahipliği yaptığı birimler: Bibliotheek Midden-Brabant (halk kütüphanesi), Kunstloc Brabant (kültür-sanat araştırmaları merkezi) ve Brabant C (kültür ve yaratıcılık endüstrisi yatırım fonu).

Kafede Okuma ve Sergi Alanı

Kente hizmet eden kafenin barında kırmızı, kahverengi ve altın renklerinde seramik karolar yer alıyor. Binanın önünden geçen trendekilerin hemen dikkatini çekecek neon LocHal logosu barın üstünde yerleştirilmiş. Beton zemindeki eski rayların üzerinde üç adet “tren-masa” sıralanıyor. Raylarda hareket ettirilen tekerlekli tren-masalar; kafenin bir uzantısı olabiliyor, merdivenlerdeki seyircilerin izlediği bir podyuma dönüşebiliyor ya da binanın dışına kadar çıkarak meydandaki bir etkinliğin sahnesi olabiliyorlar.

Kafenin yanında dergilerin bulunduğu bir okuma odası bulunuyor. Okuma odasının yanındaki köşede hemen bakış açısına giren Kunstloc sergi alanı yer alıyor.

Tilburg’un tekstil şehri olma özelliği ile bağlantılı olarak Inside Outside tarafından tekstil malzemeleri ile tasarlanan bölüntüler, büyük salona samimiyet katıyor. Kapsamlı etkinlikler için perdeler bir araya getirilip geniş alanlar oluşturuluyor.

Ara Sokak

Binada koridorlar eski çelik kolonların oluşturduğu ara sokaklardan oluşuyor. Üzerinde eski boya katmanlarının hala görülebildiği kolonlara ahşap masalar ve aydınlatma elemanları yerleştirilerek okuma ve çalışma alanları tanımlanıyor. Sokak boyunca kitaplar sıralanıyor. Bir kitapçıda olduğu gibi ortada duran platformlarda sunulan kitaplar, ziyaretçileri okumaya davet ediyor. Görevlilerin ofisinin bitişiğindeki nadir eserlerin kitaplık duvarında şeffaf bir malzeme tercih edilerek kütüphanenin denetimi ve ofis işleri arasında dengeli bir geçiş sağlanıyor.

Efteling Atmosferine Sahip Çocuk Kütüphanesi

Efteling tema parkı, çocuk kütüphanesi için ilham kaynağı oluyor. Çocuklar; renkli kurşun kalem ve cetvel şeklinde tasarlanan kitaplıklar ve dev masal kitapları arasında kitap arıyor, oyun oynuyor, hikaye anlatılarına katılıyorlar.

GameLab ile Genç Bir Alan

Gençler için ayrılan alan konsantre çalışma, grup çalışması ve toplantı gibi farklı öğrenme ortamları sunan renkli tren koltukları ve masalarla donatılıyor. Bu alanda, binanın birçok laboratuvarından biri olan GameLab bulunuyor.

Merdiven

Civic Architects’in tasarladığı merdiven, ziyaretçileri heykelsi LocHal’in üst katına ulaştırıyor. Merdivendeki ahşap oturma elemanları, kullanıcıların kendi çalışma alanını tasarlayabileceği şekilde hareket ediyor.

Laboratuvar Olarak Kütüphane

LocHal sadece bir kütüphane değil. Farklı konularda birçok yeniliğe ulaştıran özel tasarlanmış laboratuvarlar, yapının bütününe yayılıyor.

DigiLab

DigiLab’de her yaştan kullanıcı, fotoğraf ve video düzenlenlemek, 3D yazıcılarla üretim yapmak için yeni medyayı ve en modern yazılım ve donanımları kullanıyor.

Atölye odaları

Çocuk kütüphanesi ve ofisler arasında üç adet atölye odası yer alıyor. Odalardaki bölücü duvarlar, ihtiyaca göre esnek kullanım alanları sağlıyor. Bu atölye odalarına ziyaretçiler kütüphaneden geçerek ulaşırken, ofis kullanıcıları için doğrudan erişim noktaları bulunuyor.

Gamelab

GameLab, oyuncular için. Mavi pleksiglas bölmeli oval oyun alanının girişinde televizyonlarda bulunan eski devre kartı, girişi vurgulayan bir unsur olarak kullanılıyor. Gamelab’deki yaratıcı düşünmeye ve sorunları çözmeye teşvik eden oyunlar, merkezi alanda veya bireysel olarak yarım daire biçimindeki nişlerde oynanıyor.

Futurelab

FutureLab, geleceğin düşünürleri için. Burada öğrenciler, girişimciler veya şirketler sunum yapıyor. Yenilikçi ürünler ve üretim süreçleri hakkında atölye çalışmaları düzenleniyor. Duvar genişliğinde dijital ekran ile ahşap duvar zıtlık oluşturuyor. Ahşap parçaların yükselip alçalan çıkıntıları ile oluşan gölge oyunu, duvarda canlı bir sanat eserine dönüşüyor.

Mobil FoodLab

Yemek severler için olan FoodLab’de her zaman tatmak koklamak görmek veya hissetmek için bir şeyler oluyor. Çelik ve meşe malzemeler kullanılan FoodLab’te üzerinde düşünülecek yiyecekler de var. Tekerlekleri sayesinde hareket eden FoodLab, LocHal’deki etkinliklerde hizmet veriyor.

KennisMakerij (Öğrenme Laboratuvarı)

KennisMakerij birinci katta yer alıyor. Farklı yüksekliklerde üst üste yığılmış eski kitapların üstünde meşe tezgah ile büyük bir sahneye dönüşüyor. Birinci ve ikinci katları birbirine bağlayan merdiven tribünü buluşmalar, konferanslar ve performanslar için oturma alanı oluşturuyor. Boşluğun açık karakteri, kitap sunumlarının tartışmalarına katılmaya davet ediyor.

TijdLab (Zaman Laboratuvarı)

TijdLab’da Tilburg şehrinin geçmişine, bugüne ve geleceğine seyahat ediliyor. Bu alanda sadece kütüphanenin Tilburg Koleksiyonu değil, aynı zamanda kentle ilgili her türlü nesne, fotoğraf ve film de yer alıyor. Birinci kattaki TijdLab, zeminindeki beyaz karo döşeme ile fark ediliyor. Vitrinlerdeki eşyalar, çeşitli konular hakkında bilgi veriyor. Meşe masalar, sessiz çalışmak ya da ortak çalışmak için alanlar belirliyor.

StemmingMakerij (İletişim Laboratuvarı)

StemmingMakerij, seslerini duyurmak isteyenler için. Bu kapalı alan toplantılar, sunumlar veya atölye çalışmaları için altmış kişi kapasiteli. Renkli yuvarlak tezgahlar farklı şekillerde düzenlenebiliyor. Dijital ekran, sunumlar ve film gösterimleri için kullanılıyor. Akustik cam duvarlarda renkli iplerden oluşan perde yer alıyor. Bu eğlenceli perde tasarımı, farklı görüşlere yer veren renkli toplumu simgeliyor.

WoordLab (Kelime Laboratuvarı)

Dil, edebiyat ve yaratıcı yazım konularıyla ilgilenenler için bir kuluçka ve buluşma yeri olan WoordLab’te raflar ve hatta tavan, kitaplarla çevrili. LocHal’ın üst katındaki bu özel alan, kapsamlı bir dilbilim ve edebiyat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Kitaplığa gömülü bir ekran, raflarla bütünleştirilmiş kapaklar ile örtülüyor. Soyut desenli ahşap masa dört parçaya bölünebiliyor. Böylece topluca masa etrafında ya da gruplara bölünerek çalışmak mümkün oluyor.

Ofisler

Kütüphane, Kunstloc ve Brabant C tarafından paylaşılan çok çeşitli ofis çalışma alanları arasında; açık ofis alanları, kısa görevler için alanlar, birlikte çalışma alanları, toplantı yerleri ve bir kahve köşesi bulunuyor. Meşe kitaplıklardan oluşturulan bir duvar, ofis alanını iç sokaktan ayırıyor. Kilitli dolaplar, şeffaf vitrinler arasına serpiştirilerek eğlenceli bir kompozisyon oluşturulmuş. Ofis alanının güney tarafında iş ve buluşma yerlerini tanımlayan uzun çelik dolaplar kullanılmış.

Önceki dönemde petrol depolamak için kullanılan alçak kottaki alan, turuncu mobilyaların kullanıldığı bir çalışma kuyusu olarak kullanılıyor. Bu bölümün asma katında konsantre çalışırken manzaraya bakmak mümkün oluyor. Alt katında ise, iki basamakta bir oturma sırası olan şaşırtmalı merdivenler ile aşağı doğru inen çalışma alanı bulunuyor. Burada personeller için dersler ve sunumlar düzenleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın