JA Arquitectura + Groendak, Maassilotop Yarışmasını Kazandı

Hollanda endüstriyel geçmişinin simgesel bir anıtı olan Maassilo’ya, JA arquitectura + Groendak tasarımı ile sürdürülebilir çatı katı ve çok işlevli bir açık alan kazandırılıyor.

Maassilo yapısı, Rotterdam limanındaki Hollanda endüstriyel geçmişinin simgesel bir anıtı. Yapımı, 1906 yılında mimar J.P. Stok tarafından başlatıldı. 1919 yılında mimarlar J.A. Brinkman ve L.C. van der Vugt, yapıya büyük bir ek tasarladı. 1951 yılında Postma, tahıl silosunun son eklentisini tamamladı. 1980’lerde, endüstriyel üretimde otomasyona geçilmesiyle birlikte yapı, işlevini yitirdiği gerekçesiyle faaliyetini durdurmuştu.

Avrupa’nın en büyük ve en eski tahıl silosu, 2004 yılında kapılarını tekrar açtı ve 200 ila 5.000 kişinin katılabildiği çok çeşitli etkinliklerin yer aldığı, binanın farklı boyutlardaki mekanlarını kapsayan, eşsiz bir endüstriyel etkinlik mekanı olarak yapının dönüşümüne başlandı.

Eski “Stok” (depo) binası, yedi katlı bir çalışma alanı olan “Creative-Factory”ye (Yaratıcı Fabrika) ev sahipliği yapıyor. 2018 yılında ise, JA arquitectura + Groendak, tüm yapıyı yeniden birbirine bağlayan yeni ve sürdürülebilir bir çatı ile Maassilo’nun nihai dönüşümünü öneriyor.

Yeni tasarımda binanın çatı katı ve son katları dönüştürülürken, beton siloların gizli formu yeniden değerlendiriliyor. “Stok” (depo) binasında yerleştirilen etkinlik güvertesi (event deck); konserler, tiyatro oyunları, ürün sunumları, şirket etkinlikleri, kutlamalar, seminerler gibi çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bin kişi kapasiteli bir açık alan olarak tasarlanıyor.

Rotterdam silüetinin izlenebildiği etkinlik güvertesinin yanında, ziyaretçilerin mevsimlere göre değişen bitki çeşitliliğinin tadını çıkarabileceği, yerden 35 metre yükseklikte 950 metrekarelik bir bahçe olan “Sky Garden” yer alıyor.

Etkinlik güvertesini yedinci kat (Creative-Factory) ve onuncu kat (Factory010) ile birleştiren çok işlevli bir tribünün altında, açık hava etkinliklerine yardımcı olarak değerlendirilmek üzere 230 metrekarelik çok amaçlı bir oda yer alıyor.

Factory010’in yeni cam kutu uzantısı, gece kulübündeki ana salonun karanlık iç mekanını şehrin silüetine açılan basamaklarıyla hareketli bir alana dönüştürüyor. Cam kutu “Skybox”,  çift cam cepheli sistemi ile yılın dört mevsiminde iklim koşullarına uyum sağlarken, aynı zamanda şeffaf bir alan sunuyor.

Skybox’ın yapısı, gizli silo yapısının ritmini cepheye yansıtıyor. Ana salonun ve Skybox’ın katları ile asma kat kademeli bir tribün ile birbirine bağlanarak hareketli bir kavşak oluşturuyor.

3.300 metrekarelik bir yeşil çatıdan oluşan “enerji çiftliği” ile yapıda doğal yalıtım sağlanıyor. Yeşil çatı, güneş panellerinin kurulumu için soğuk halı görevi görüyor. Bu çatı, olağan faaliyet zamanlarında binanın elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar elektrik üretiyor ve seksenlerden beri etkin olmayan siloyu yeniden harekete geçiriyor.

 

Siloların içindeki mevcut alan, güneş panellerinin ürettiği enerjiyi biriktiren pillerin depolanması için kullanılıyor. Silolardaki yeşil çatı ve depolama alanına ek olarak binada, Rotterdam şehrinin Hollanda ikliminin bol yağışını tahliye etmesine yardım etmek için bir fırtına emme sistemi bulunuyor. Ayrıca, bu biriktirilen suyun tahliye edilmesi sırasında da enerji üretilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın