Drivelines Stüdyoları

Drivelines Stüdyoları, Johannesburg’un Maboneng bölgesinde inşa edilen, kent merkezini canlandırmaya yönelik bir konut projesi.

Proje, 1994’e kadar yürürlükte olan, siyah tenlilerle beyaz tenlileri eşit haklara sahip olmasını önleyen yasanın kaldırılmasından sonra kentsel dönüşüm ve yenilemenin olduğu, genç jenerasyonun şehir içlerine geri dönerek yeni bir kent yaşamı modeli sürdürmek istediği bir zamanda inşa edildi.


Arazinin üçgen geometrisini kucaklayan projede, konutlardan oluşan iki ayrı hacim arazinin daraldığı doğu ucunda birleşerek açık avluyu tanımlıyor. Reklam panosu analojisi kullanılan binanın dışarı bakan cepheleri düz ve arsa çizgisiyle bir hizada iken avluya bakan cepheler, merdivenler, asansörler, katları birbirine bağlayan köprüler ve açık dolaşım alanlarıyla karakterize oluyor.

Modüler bina 140 gemi konteynerının ileri dönüşüme (upcycle)  girmesiyle inşa ediliyor. Renklerine göre seçilen birimler cepheye rengini veriyor. Alanda kesilen ve bir araya getirilen birimlerin cephelerine, hem dışarı hem iç avluya bakan cephelerde çapraz uzanacak açıklıklar yapılıyor. 

Zemin katta arka tarafı konutlar işgal ediyor, Albertina Sisulu Yolu’na bakan tarafta ticaret ve özel konutların havuzlarının ve ekili alanlarının olduğu özel iç bahçeleri bulunuyor. Üstteki 6 katta konut birimleri yer alıyor. Konut birimlerinin hepsi 300ft2 ile 600ft2 arasında değişen açık plan stüdyo dairelerden oluşuyor. Her birim iç avluya bakan yaya köprüsünde açık bir alana sahip.


Binanın sosyal amacı ve planı, çevresinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kentsel komünle birlikte, şehir merkezinin yeniden yaşanır ve aktif hale gelmesinde aktif bir rol oynamak.

Etiketler

Bir yanıt yazın