Peyzaj Mimarlığı 2. Ulusal Öğrenci Sempozyumu Başarıyla Gerçekleşti

Peyzaj Mimarlığı 2. Ulusal Öğrenci Sempozyumu İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

Mesleğinin toplumsal yararını gözeterek yeniden üretilmesi ve ortaya çıkan sorunların kolektif bir şekilde çözümünde inisiyatif alan, kazandığı bu perspektif ve birikimle 2. Sempozyumda “Yeni Yüzyılda Peyzaj Mimarlığının Gelişimi, Değişimi, Dönüşümü” ana temasıyla yola çıkan PMOGenç, “Bilginin İktidar” olacağı bir geleceği yazmak üzere ve tekniği insanlık ve halkın çıkarları adına “mesleğimiz kimliğimizdir” sloganı ile 6 oturum ile ülkemiz ve mesleğimizin geleceğini tartışmaya açtı.

PMOGenç, geçmiş Peyzaj Mimarlığı öğrenci örgütlenmelerinin bugüne devrettiği miras ile oldukça anlamlı ve kurulduğu günden bu yana mesleki ve toplumsal mücadeleye katkı veren bütün etkinlik ve organizasyonları kendi tarihi olarak gördüğünü ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerinden yola çıkarak sempozyuma gelen gelen 500’e yakın öğrencisi ile katılarak kanıtladı.

Açılış konuşmalarında Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Ozan Yılmaz, İstanbul Şube 2. Başkanı Sn. Ebru Umut Çetin, İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm başkanı Doç.Dr. Hayriye Eşbah Tuncay, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sn. Orhan Hacıhasanoğlu ve emekli öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı’nın yer aldığı ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet Soğancı’nın öğrencilerimize mesajının okunması ile başlayan Sempozyumda “Peyzaj Felsefesi, Yeni Kuramlar, Yeni Kavramlar, Ülke Kalkınma Planları, Politikaları Ve Peyzaj Mimarlığı, Peyzaj Ve Hukuk, Kent, Kentli Hakları, Kentleşme Ve Kentsel Dönüşüm , Gelişim, Değişim, Dönüşüm Sürecinde Eğitim ” başlıklı 6 oturum, 30 sözlü bildiri , 25 poster bildiri sunumu gerçekleşmiştir.

Peyzaj mimarlığı meslek disiplini 19. yüzyılın 2. yarısından itibaren bir meslek disiplini olarak yaşama geçişi ile birlikte kamusal alan planlamaları ve kentsel tasarım olgusunun varlığının konuşulmaya başlandığından hareketle yola çıkan PMOGenç; yerleşim ve yapılaşma süreçlerindeki planlama ve tasarım çalışmalarını değerlendirmek, geleceği doğru kullanmak adına peyzaj mimarlığı ve iktisat, kalkınma politikaları, sosyoloji ve felsefe gibi bilimsel kavram ve kuramların öğrencilik sıralarından tartışılmasını sağlayan peyzaj mimarlığı öğrencileri, kalkınma bir toplumun, ülkenin ve/veya ulus-devletin toplumsal, iktisadi ve kültürel vb. gelişmesinin tümünü kapsayan geniş bir tanım ve süreci, planlama süreçlerinde ülke kalkınma modelleri olan enerjinin, sanayi politikalarının, sektörel hedefleme ve yönlendirmenin, kaynakları verimlilik ölçütüne göre yaratma ve kullandırmanın ulusal ekonomi stratejisinin kurgulandığı alanlar peyzaj alanları ise, ülke kalkınma planları peyzaj mimarlığı ilişkisini bir kez daha vurgulayan bildiriler sunarak akademilere ve kamuoyuna seslendi.

İmar planları ve peyzaj mimarlığını, imar hukuk ve planları içerisinde bir kez daha vurgulayan, insan ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkan mekân örgütlenmesi kentin gelişme sürecini, bir mekansal örgütlenme değil, bunun yerine küreselleşmenin mali krizini çözmek üzere bir takım girişim stratejilerinin oluşturulması ya da kimi rant çevrelerinin ihtiyacına bağlı olarak yatırım kararlarının verilmesi sürecini tarifleyen peyzaj mimarlığı öğrencileri ülkemi ve mesleğimi seviyorum sloganına sahip çıktılar.

Ülkemizdeki kentlerimizin etkileniş biçimlerini, tarihi doku, doğal varlıklar ve pek çok değerin tahrip olduğu ve artarak hızla devam eden süreçte ranta dayalı bir kentleşme anlayışının kentlerimizin ihtiyacı olan çağdaş, bilimsel, insani ve toplum odaklı bir kentleşme anlayışından uzaklaştığını gören peyzaj mimarlığı öğrencilerinin gündeminde olduğu bir kez daha görülen Sempozyumda; peyzaj kavramı, yaşamsal alanların var oluş-öz, biçim-töz, gerçeklik-yanılsama, nesnellik-hakikat, nedensellik-olasılık, zorunluluk-özgürlük vb. bağlamında bu güne kadar farklı kavramlar ve kuramlar ve hatta uygulamalar bağlamında ele alınmış olmakla birlikte peyzaj ve felsefe ilişkisi üzerine gerçekleştirilen beyin fırtınasında düşüncenin ve aydınlanmanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Peyzaj Mimarlığı 2. Ulusal Öğrenci Sempozyumu PMOGenç’i, kısa zamanda alınan mesafe PMOGenç üzerindeki sorumluluklarını arttırarak, mesleğe, meslektaşlara, örgütlü mücadeleye ve ülkeye olan sorumluluk duygusu daha fazla üreten, iş yapan bir düzleme bir kez daha taşıdı.

Sempozyumda, 22 Üniversiteden 500’e yakın sayı ile katılım gösteren peyzaj mimarlığı öğrencileri ” Bu bağlamda 2012 PMOGenç için çıtanın daha fazla yükseldiği, hedeflerin büyüdüğü, üretimlerin arttığı bir yıl olmalıdır ki; zaten hâlihazırda PMOGenç’ in üzerinde çalıştığı, hazırlığını yaptığı çalışmalar, altından kalkılabildiği ölçüde bu süreci karşılamaya yetecektir. PMOGenç bu çalışmaların altından da başarıyla çıkacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Sorunlarının farkında, ancak sürekli sorunlara takılıp kalmayan, çözüm arayan, yaratıcı, cesur, inisiyatif alan, yeterince cüretkar ve aynı oranda alçak gönüllü, mesleği, insanı ve ülkesi için değiştirip dönüştürebilen, bunu yapabildiği oranda yenilikçi olabilen bir tarz 2012 ‘ da PMOGenç tarafından daha fazla zorlanacaktır.

2005 yılından bu güne söyleşiler, paneller, sempozyumlar, kurultaylar, yaz okulları ve basın açıklamaları gerçekleştirdik. Merak edip sorarak, öğrenerek, konuşarak, tartışarak gelişen, gerek mesleki sorunları, gerekse de toplumsal sorunları dert eden ve bu uğurda mücadele eden bir örgütlenme haline geldik.

Mesleğinin toplumsal yararını gözeterek yeniden üretilmesi ve ortaya çıkan sorunların kolektif bir şekilde çözümünde inisiyatif alan PMOGenç, kazandığı bu perspektif ve birikimle 3. Sempozyuma, forum ve atölye çalışmalarıyla daha büyük bir özen ve hızla çalışmaya devam kararı almıştır” şeklindeki açıklamaları ile tüm arkadaşlarına seslenerek İstanbul’dan ayrıldı.

Odamız 10. Dönem Yönetim ve İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından izlenen Peyzaj Mimarlığı 2. Ulusal Öğrenci Sempozyumu’nun başarı ile gerçekleşmesinde emeği geçen Düzenleme Kurulu, Bilim kurulu ve Danışma Kurulu üyelerine teşekkür eder, PMOGenç’in gündeminde yer alan tüm başlıkların Odamız Çalışma Programlarına ışık tuttuğunu ve bir kez daha ” GENÇ” yapının geleceğimiz olduğundan ve geleceğimizin aydınlık olduğu inancında olduğumuzu görmekten duyduğumuz onuru paylaşmak isteriz.

Teşekkürler PMOGenç, teşekkürler geleceğimizin aydınlık yüzleri…

Etiketler

Bir yanıt yazın