Tinker imagineers, Cenevre’deki CERN’in Bir Bölümünü Tasarlamaya Başladı

Hollandalı ajans Tinker imagineers, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan CERN Science Gateway’in bir bölümünü tasarlamaya başladı.

Tinker imagineers, 2022 sonlarında halka açılması planlanan CERN Science Gateway’in biri gelişen evrenin tarihi, diğeri ise fizikteki çözülmemiş gizemlerle ilgili iki deneyim alanını geliştirmek üzere seçilmiş. Her iki mekân da doğanın temellerini araştıran Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü CERN’in yeni bilimsel eğitim ve sosyal yardım merkezinin bir parçası olacak ve ziyaretçilere evrenin büyük gizemlerini ve bilmecelerini nasıl çözmeye çalıştıklarını anlatacak.

Tinker, tasarım sürecinde Hollandalı ortakları ile birlikte çalışıyor. Sergi üretimi için Bruns, interaktif tasarımlar için YIPP ve aydınlatma, görsel ve işitsel donanım çözümleri için Mansveld sürece dahil ediliyor.

Renzo Piano Building Workshop ve Brodbeck Roulet Architectes Associés iş birliğiyle tasarlanan 700 metrekarelik ikonik bina, CERN’in araştırma konuları hakkında evrenden en küçük parçacığa, teleskoplardan kuantum mekaniğine kadar, çeşitli mekanlar, etkinlikler ve sergiler sunuyor. Big Bang’e dönüş sergisinde galaksilerden kuarklara evrilen evrenin tarihini konu alırken Geleceğe Dönüş sergisinde, modern fizikteki en büyük beş gizem ortaya konuluyor: Yerçekimi ve ekstra boyutlar, karanlık madde, antimadde, Higgs alanı ve uzay boşluğu. Yeni bilim merkezi, genç nesilleri bilimin güzelliği konusunda heyecanlandırmayı hedefliyor.

Sergi alanlarının yanı sıra, çocuklar ve öğrenciler için bilimsel deneyler yapabilecekleri laboratuvarlar ve bilim etkinliklerine ev sahipliği yapacak büyük bir amfi tiyatro yer alıyor. Uygulamalı deneyler, Science Gateway’in eğitiminin önemli bir bileşeni haline geliyor ve ziyaretçilere bilim insanı olmayı ilk elden deneyimleme imkânı sunuyor. Kapsamlı faaliyetler, eleştirel düşünmeye, kanıta dayalı değerlendirmeye ve bilimsel yöntemleri yaşamın her alanında kullanmaya teşvik ediyor.

İkonik bina, CERN’in Globe of Science and Innovation binasının yanında yer alıyor. CERN sahasına ve binalarına özgü parçalanma merak kavramlarından esinlenilen yapı, yeşil bir ormanın içine konumlanmış ve Cenevre’ye giden ana yol boyunca uzanan bir köprü ile birbirine bağlanan çok sayıda unsurdan meydana geliyor.

Uzayda asılı duran tüpler izlenimini veren mimari öğeler, evrenin kökenine dair anlayışımızı ilerleten en gelişmiş araştırmaları çağrıştırıyor ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi CERN’deki benzersiz tesisler tarafından yönlendirilen mimarisiyle araştırma ve mühendislik dünyasını karakterize eden yaratıcılığı kutluyor.

Öğrenciler, yetişkinler, öğretmenler ve bilim adamları için buluşma mekânı sunan yapı, yeni yetişen ormanın ortasında güneşin enerjisiyle beslenerek hem mecazi hem de gerçek anlamda bir köprü görevi görüyor ve bilim ile toplum arasındaki ayrılmaz bağı sembolize ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın