Dubai EXPO 2020 Büyük İnşaatlarla Geliyor

20 Ekim 2020-10 Nisan 2021 arasında yapılacak Dubai Expo’nun milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmesi ve ziyaretçilerin yüzde yetmişinin BAE dışından gelmesi bekleniyor.

Dünyanın her yerinde insanlar, günümüzün en zorlayıcı sorunlarını çözmek adına büyük bir efor ve yaratıcılık ile uğraşıyor. Gelecek nesillere gelişim fırsatları yaratmaktan; eğitime, sürdürülebilir enerjiye, yemek ve suya erişim ile insanlar dünyayı nasıl deneyimliyor sorusunun cevabını bulmaya kadar her şeyi sorguluyorlar.

Günümüzde, beş yıl öncesinde hayal bile edemeyeceğimiz inovasyonlar üretiliyor. Expo 2020 Dubai, inovasyon ve ilerlemenin insanların ve fikirlerin yeni şekillerde bir araya gelmesinin sonucu olduğunu savunuyor. 

Ekim 2020’de başlayacak olan altı aylık süreç boyunca Expo, 180’den fazla ülkeyi ve milyonlarca insanı bir araya getirerek “Connecting Minds, Creating the Future” (Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak) teması altında insanın yaratıcı zekasını kutlamayı hedefliyor.

Uluslar, çok taraflı kuruluşlar, işletmeler ve eğitim kurumları dahil olmak üzere 200’den fazla katılımcının yer alacağı dünya çapında bir Expo sunulması hedefleniyor.

Expo 2020 farklı yaş, millet ve kültürden 30.000’i aşkın insanın dahil olması beklenen bir gönüllülük programını da içeriyor.

Expo, 2 km2’lik kapalı alanıyla birlikte toplam 4.38 km2’lik bir alana yayılıyor. Dubai South’un içinde, Al Maktoum Uluslararası Havaalanı’nın yanında yer alıyor. Expo 2020 Dubai, Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya’da gerçekleşen en büyük çaplı ve global etkinlik olma özelliğini taşıyor. Expo 2020 Dubai “Connecting Minds, Creating the Future” (Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak) ana teması altında, dünyayı baştan şekillendiren üç kritik başlık çerçevesinde ilerleyecek:

İnsanlar ve topluluklar için fırsatlar yaratmak,

fiziksel ve sanal mobiliteyi ileri taşımak ve

herkes için sürdürülebilir bir gelecek sağlamak.

EXPO MASTERPLANI HOK TARAFINDAN TASARLANDI

Expo 2020 Dubai’nin master planında ana tasarımcı olarak HOK görev aldı. Fütüristik ve yenilikçi tasarım, bölgenin mirasını kucaklayan geleneksel planlama prensiplerden doğdu.

“Fikirleri buluşturmak, Geleceği Yaratmak” ana temasından ilham alan tasarım, “fırsatlar”,  “sürdürülebilirlik” ve “mobilite” başlıklarını sembolize eden üç pavyonu da içine alıyor.

Projede ana tasarımcı olarak görev alan HOK’a, Populous ve Arup eşlik ediyor

Geleneksel Arap çarşılarından ilham ilan proje, tasarımın merkezine yerleştirilen küçük sergi mekanları aracılığıyla ziyaretçilerin etkileşime girmesini sağlıyor. Büyük pavyonlar ise alanın çevresinde konumlanıyor. “Al Wasl” denilen merkez, Expo alanındaki çeşitli noktaları birbirine bağlıyor. “Al Wasl”, Dubai’nin eski Arapça ismi olup “bağlantı” anlamına geliyor.

Etkinliğin çevresel etkileri göz önünde bulundurularak, yapının cephelerine konulan fotovoltaik paneller ile gereken enerjinin en az %50’sinin karşılanması hedefleniyor.

Bulvarlar fotovoltaik kumaş kullanılarak oluşturulan yapı sayesinde, daha küçük bağlantı yolları ise pavyonların yerleşimi ve peyzaj düzenlemeleri ile gölgelenecek.

150 Metre Çaplı Kubbe

Al Wasl Plaza’nın merkezinde, Burj Khalifa’nın da mimarı olan Adrian Smith + Gordon Gil tarafından tasarlanan saydam bir kubbe yapısı bulunuyor. Sarouq Al Hadeed arkeolojik alanında bulunan 4000 yıllık altın yüzükten ilham alınarak oluşturulan Expo 2020 logosu, bu saydam kubbenin tasarımının da çıkış noktası oldu.

Kubbe, metroyla alana ulaşan ziyaretçilere resepsiyon alanı görevi görecek.

Projenin tasarımcılarından Gill: “ Yalnızca altı aylık Expo süresince değil, gelecekte de önemini koruyacak bir mimari eser üretiyoruz.” dedi.

Expo 2020 başkan yardımcısı Ahmed Al Khatib; kubbenin 65 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapında, 10.000 ziyaretçiye ev sahipliği yapabilecek büyüklükte olacağını, ayrıca içinde havuz, şelale, parklar ve avlular bulunduracağını söyledi.

Kubbeye, aynı zamanda devasa bir projeksiyon sistemi ile görüntüler yansıtılacak.

EXPO 2020 TEMA PAVYONLARI SEÇİLDİ

Expo 2020 Tema pavyonları için yarışma, Temmuz 2015’te, Expo 2020 adına Emaar Properties tarafından başlatıldı. Expo’nun ana teması olan “Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak” başlığını destekleyen Fırsatlar, Mobilite ve Sürdürülebilirlik pavyonları için on üç mimarlık firması rekabet etti. BIG (Bjarke Ingels Group), Foster + Partners ve Grimshaw Architects Expo 2020 için Fırsatlar, Mobilite ve Sürdürülebilirlik pavyonlarını tasarlamak üzere seçildi. BIG, Fırsatlar Pavyonu’nu, Foster + Partners Mobilite Pavyonu’nu; Grimshaw Architects ise Sürdürülebilirlik Pavyonu’nu tasarlayacak.

Fırsatlar Pavyonu, BIG – Bjarke Ingels Group:

Mobilite Pavyonu, Foster + Partners:

Sürdürülebilirlik Pavyonu, Grimshaw Architects:

Ülke Pavyonları

Expo’nun ana başlıkları olan “Fırsatlar”, “Sürdürülebilirlik” ve “Mobilite”yi temsil eden üç pavyon haricinde, katılımcı her ülkenin kendine ait bir pavyonu da bulunacak. Ülke pavyonları hakkında şimidiye kadar paylaşılan bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

BAE Pavyonu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin pavyonunu Santiago Calatrava tasarladı ve pavyonun inşası başladı.

Uçan bir kartalın şeklinden ilham alarak tasarlanan BAE Pavyonu, 15.000 metre kareden fazla alan kaplıyor ve dört kattan oluşuyor. 1717 metre karelik bir alan lounge alanına, 588 metre kare asma kat ise yardımcı fonksiyonlara ayrılıyor. Geri kalan 12.000 metre karelik iki kat ise, “Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak” temalı sergilere ev sahipliği yapacak.

Yeni Zelanda Pavyonu

Yeni Zelanda, Dubai Expo 2020 için tasarladığı pavyonunda, ülkenin vatandaşlarına ve topraklarına gösterdiği korumacı davranıştan ilham aldı. Yeni Zelanda Pavyonu, Sürdürülebilirlik Bölgesi’nde yer alacak ve Yeni Zelanda’nın “muhafızlık ve koruma” anlamına gelen dünya görüşü “kaitiakitanga”nın hikayesini anlatacak.

Jasmax Architects tarafından tasarlanan 2000 metrekarelik pavyon; sergi salonu, restaurant, tasarım dükkanı ve konaklama birimlerinden oluşacak.

Pavyonun tasarımında, yerli Māori halkının yaptığı “waka taonga” denilen oymacılık eserlerinden ilham alındı.

İsviçre Pavyonu

“Büyük Komplikasyonlar” başlığı altında, HHF Architects Expo 2020 ulusal pavyonu yarışmasına bir tasarım sunuldu..

Tamschick Media+Space, Atelier Oi ve peyzaj tasarımcısı Antón & Ghiggi ile çalışan HFF; açık ve interaktif peyzaj düzenlemesi ile mekânsal, görsel ve akustik bir deneyimi yaratmayı hedefledi.


Projenin ismi, geleneksel lüks İsviçre saat endüstrisinden ilham aldı. İsim; saat, dakika ve saniye ile zamanı göstermenin yanı sıra, “komplikasyonlar” olarak da bilinen özel tamamlayıcı fonksiyonlara sahip karmaşık bir mekanik sisteme referans veriyor. İsviçre pavyonu’na girenler kendilerini bir İsviçre binasının içinde değil; içi açılmış bir saat mekanizmasının, çarkları tıkır tıkır çalışan iyi yağlanmış bir eğlence makinesinin içinde bulacaklar.

Beş adet farklı çaplardaki silindir yapı, farklı mekânsal programlara hacimler tanıyor: sergi alanı, dükkan ve kafe, panoramik restaurant, rahatlatıcı bir yeşil alan ve terasta bulunan VIP alanı.

Bateriyi andıran pavyonda; geleneksel İsviçre enstrümanlarının büyük boyutlu enstalasyonları, bir müzik kutusu ve bir panoramik ksilofon, ses totemleri, medya ekranı ve dinleme alanı da bulunuyor. 

Lüksemburg Pavyonu

Lüksemburg Pavyonu Metaform Architects tarafından tasarlandı, tasarımcıya üç aylık yarışma değerlendirme sürecinden sonra karar verildi.

Spiral şeklindeki tasarımda tüm katlara ulaşan bir rampa sistemi bulunuyor ve içinde çeşitli sergi alanları ve restaurant bulunuyor.

Pavyonun teması “Becerikli Lüksemburg” ve Lüksemburg kendini ticari uzay seyahati ve asteroid madencilik için bir merkez olarak tanımlıyor.

İngiltere Pavyonu’nun İnşaat Detayları Açıklandı

Mace ve Jacobs ortak girişimi (JV) ile Birleşik Krallık Hükümeti’nin pavyonunun tasarımı için anlaştı.

Şirketler, proje için İngiltere Uluslararası Ticaret Departmanı ile çalışacak. Pavyon için tasarım ve inşa işleri Mace-Jacobs JV tarafından yönetilecek.

ABD Pavyonu’nu Fentress Tasarlayacak

Fentress Architects, Expo 2020 Dubai’nin Amerika Birleşik Devletleri Pavyonu’nu tasarlamak üzere seçildi. Fentress’e, büyük sergiler ve kamu diplomasisi etkinliklerinin inşa ve finanse edilmesinde Big Things Group eşlik edecek.

ABD Pavyonu 2020’nin kazanan tasarımı, “Seni Ne Harekete Geçirir?” temasından ilham aldı ve tasarım; Amerikan kültürü, mobilitede öne çıkan teknolojik devrimler gibi konuları öne çıkarmayı hedefliyor.

Konseptin arkasındaki ekip, ABD Pavyonu’nu inovasyon, yaratıcılık ve çeşitliliğin bir vitrini yapmak için bir araya gelmiş kişi ve kurumlardan oluşuyor.

Curtis Fentress: “ABD genelinde çalışmak, Amerikalıların paylaştığı nitelik ve nicelikler Fentress Architects’e geniş bir perspektif kazandırdı.” dedi.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın