Retina Evi

İspanya’nın eski manzaralarına duyduğu özlemden ilham alarak tasarladığı konutu, yapının mimarı Arnau Vergés i Tejero anlatıyor:

Büyükbabam Joan’unki gibi eski kırmızı bir Massey Ferguson (traktör) arazide çalışıyor. Bu hızlandırılmış dünyada, hala kışları komşu evlerinin bacalarının tüttüğü eski manzaralar var. Duvarlar ardındaki ve nehir kıyılarındaki meyve bahçelerinin korunduğu mutluluk köşeleri var. Bu, doğanın ve basit şeylerin tadını çıkarmak için göç eden bir ailenin ve kıymetli manzaranın sonsuza kadar değişmeden kalmasını isteyen bir zaman makinesinin öyküsüdür.

Bu projede çayır, arazi topoğrafyasına bir adaptasyon olarak inşa edilmiştir. Garaj, su havzası, patika veya arka planda güçlü eğimi takip ederken kesen eğimli duvar gibi unsurlar düz bir zemin meydana getirir. Ve bu zemin üzerinde, konutun gerektirdiği minimum işlevleri açık planlı bir mekanda barındıran özerk dikdörtgen bir hacim bulunur. Güneyde salon, yemek odası ve dinlenme odası yer alırken, bizi kuzeyden ayıran kalın duvarın iç kısmında tuvaletler ve giriş konumlanmıştır.

Mimari nesne, mevsim değişikliklerine eşlik eder. Nehir kıyısındaki bitki örtüsüne göre çevreyle olan ilişkisini değiştirir. Aynı zamanda güneşten korunan peyzajdan hoşlandığını, göz kapaklarını (panjurlerini) kaldırarak belli eder. Ve bu sığınak, retinasına yakalanan manzara ile uçmaya hazır bir baykuş gibi bir yamaç çıkıntısında dinlenmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın