Restoran Projesi “3 Breakfast Plus One”

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Müge Erarpat tarafından 2017-2018 Bahar Yarıyılı, İç Mimarlık IV. Projesi kapsamında Y.Mimar Kerim Kürkçü'nün proje yürütücülüğü ile tasarlanmış bir restoran projesi.

3 BREAKFAST PLUS ONE, down sendromlu bireyleri iş hayatına kazandırmak için sosyal sorumluluk projesi kapsamında, İstanbul, Maltepe, Hilltown AVM’de tasarlanan bir restorandır. Engelli, engelsiz tüm insanlığa yönelik tasarlanan proje, “WDU/USTAD SERTİFİKASI’NA” sahip olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır.

İnsanoğlu, geçmişten günümüze kadar, genellikle, down sendromlu, engelli bireylerinde ihtiyaçlarına cevap verebilecek mekan kurgularından çeşitli nedenlerden ötürü kaçınmış, uzak kalmıştır. Geçmişte yapılan bu hatanın üzerini kapatıp düzeltmek yerine vurgulayarak yanlışlardan kurtarmak istenen bu projenin konsepti “Kintsugi’nin Felsefesi” ile özleştirilmiştir. Bir Japon sanatı olan Kintsugi; kırık seramikleri, altın, gümüş ya da platin ile birleştirme sanatıdır. Felsefesinin temelinde kusurları, hataları kucaklayıp ortaya çıkararak, fark ettirerek onarmak vardır.

Hilltown AVM’nin cadde katında, 400 m2‘lik bir alanda konumlanan proje alanı, açık (teras) ve kapalı olmak üzere iki ayrı alandan oluşmaktadır. Proje alanının terası, hakim rüzgar yönünde (kuzey doğu) bulunmaktadır. Terasın yaz-kış kullanılmasını sağlamak amacıyla, rüzgar önleme işlevine sahip, ladin ahşap rengi boyalı metal profiller ve panellerden üst örtü tasarlanmıştır. Bu üst örtü iç mekanda da devam ettirilerek bütünlük duygusu ön plana çıkarılmış; masaların üzerinde ahşap akustik paneller konumlanacak şekilde kurgulanmıştır. Üst örtünün birçok profil ve panellerin birleşip bir bütünden oluşması ile Kintsugi konseptine vurgu yapılmıştır.

Restoranın yemek alanı WDU standartlarına, engelli insanların hareketlerine olanak sağlayacak nitelikte tasarlanmıştır. Yürüme engelli bireyler için doğrusal bir aksa sahip bir mekan kurgulanmış, tekerlekli sandalye hareket ölçüleri dikkate alınmıştır ve mekandaki sandalyeler katlanabilir-asılabilir sandalyeler olarak tasarlanmıştır. Görme engelli bireyler için zeminde mekan renklerine uyumlu, metal hissedilebilir yüzey kurgusu yapılmıştır, iç mekanda ahşap akustik paneller kullanılarak sessizlik sağlanmıştır ve mekanın konseptine uyumlu müzikler ile mekan, görme engelli bireylere yansıtılmaya çalışılmıştır.

Projede iki ana renk kullanılmıştır. Kırmızı; kahvaltı öğününün verdiği canlılık ve dinamizmi, yeşil; güven ve kalıcılığı temsil etmektedir.

Zeminde şap+şeffaf epoksi kullanılarak üst örtü kurgusunun ön plana çıkması sağlanmış ve yansıma oyunlarına imkan verilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın