Paris Belediyesi Champs-Élysées’deki Araçları Azaltarak Daha Yeşil Bir Alana Dönüştürecek

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Champs-Élysées’yi yenilemek için 250 milyon euroluk bir plan açıkladı.

Louvre’dan Grande Arche of La Défense’e kadar uzanan 8 km’lik tarihi arterin en prestijli bölümü olan 1,9 km uzunluğundaki cadde, hem Parisliler hem de turistler için “olağanüstü bir bahçeye” dönüştürülecek.

PCA-STREAM – Philippe Chiambaretta Architecte tarafından tasarlanan projeyle araçların yarı yarıya azaltılması, yolların yayalara ayrılmış yeşil alanlara dönüştürülmesi ve bölgenin genel hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak ağaç tünellerinin oluşturulması planlanıyor.

“Günümüzde Parisliler ile cadde arasında bir çatışma var. Champs-Élysées boyunca gezinen tüm yayaların üçte ikisi turistler (%68), bunların ezici çoğunluğu yurt dışından geliyor (%85’ten fazlası). Parisliler şu anda bu yayaların sadece %5’ini oluşturuyor. Bulvarın Parisliler tarafından reddedilme nedenleri (aşırı turizm, trafik, kirlilik, aşırı tüketim, geçirimsiz yüzeyler)… Yerel sorun bizi küresel tanıya götürür: bunlardan biriyle ilgilenmek, diğerine de çözüm bulmak demektir.”

“Vizyonumuz, Champs-Élysées’in sembolik gücünden yararlanarak hem kamu hem de özel sektörden ülkedeki en iyi yetenekleri bir araya getirmeyi, caddeyi sürdürülebilir, arzu edilen ve kapsayıcı bir kentsel alana dönüştürmeyi amaçlıyor.”

Hazırlanan projeyle, 1667’de André Le Nôtre tarafından Tuileries Bahçesi’nin bir uzantısı olarak tasarlanan caddenin eski görkemine kavuşturulması planlanıyor. Guardian gazetesinde yer alan bilgiye göre projeye 2024 Yaz Olimpiyatları’ndan sonra başlanacak.

“Eylem planımız, ölçülebilir etkilere sahip dört operasyonel önceliğe odaklanıyor: kentsel hareketliliklerin etkisini azaltmak, doğayı bir ekosistem olarak yeniden düşünmek, yeni kullanım biçimleri tasarlamak ve verileri kullanmak.”

Les Champs des possibles from PCA-STREAM on Vimeo.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın