1413 Evi

HARQUITECTES tarafından tasarlanan 1413 Evi, araziyi çit gibi saran bir çeşit duvar ev. Yapı kendine özgü mimari bir dili olan eski bir İspanyol yerleşiminde inşa edilmiş.

HARQUITECTES projeyi anlatıyor:

Yapının çeperini belirleyen duvar, sadece ağaçların tepelerini gösterecek şekilde tüm araziyi çevreliyordu. Duvarın geometrisinin asimetrik olması ve yapıldığı malzeme duvara özel bir karakter ve mevcudiyet veriyordu; fakat yönetmelikler sokağın genişlemesini zorunlu kıldığından, duvarı korumak imkansız hale gelmişti. Duvar olmadığında ele alınması gereken ilk ve en temel konu arsanın bağlamını yeniden üretmek; çevresine tutarlı bir cevap verebilen bir yapı önerebilmekti.

Proje, evi arazinin tam ortasına yerleştirmektense, araziyi sarmayı önerdi: Çit gibi çalışan bir ev… Duvar-ev kentsel devamlılığı sağlarken yeni ve uzun bir yapı tipi deniyor; her şeyin aynı seviyede çözüldüğü, topoğrafyayla ve sokağın yeni geometrisiyle uyumlu bir yapı tipi… Ev, yıkılan taş duvarın malzemesi ve yapım tekniğini kullanırken; elindekileri yeni koşullara göre uyarlıyor.

Tamamı taşıyıcı duvarlardan inşa edilen yapı, eski duvarın taşlarını arazideki diğer malzemeyle karıştırarak, kireç ve çimentoyla beraber kullanıldı Bu harca, geri dönüştürülmüş cam parçaları eklendi. Yığma duvar yerine, kerpiç ve cyclopean duvar örgüsü tekniği karışık kullanıldı. Duvarın dışa bakan yüzeyi taşlar görünecek şekilde tıraşlanırken, iç yüzey kalıptan çıktığı halde bırakıldı.

Projenin farklı ölçekleri, peyderpey büyük ve daha büyük mekanlar ilişkilendirilerek ve bağlanarak, tüm arazi çevreleninceye kadar, fraktal bir ilişkide çözüldü. Bu yöntem, evin mahrem mekanları ile daha kamusal mekanlarını dahil eden bir seri oluşmasını sağladı. Çizgisel ilişki, duvara yaslanmış yapı fonksiyonlarından önce belirlendi; kış ayı boyunca güneş enerjisini soğuran koridor dizileri oluştu ve bu hacimler bahçeye direk açılan sundurmalar oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın