Dünya İç Mekanlar Günü’nün Bu Seneki Teması: “Sürdürülebilirlik, Tasarım ve Güzellik”

Her yıl Mayıs ayının son Cumartesi günü resmi olarak kutlanan Dünya İç Mekanlar Günü, bu yıl 27 Mayıs 2023 Cumartesi gününe denk geliyor.

Dünya İç Mekanlar Günü’nün bu yılki teması, International Federation of Interior Architects/Designers (IFI) Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilirlik, Tasarım ve Güzellik” olarak belirlendi.

IFI tarafından 35 yıldır kutlanan Dünya İç Mekanlar Günü, kapsam olarak Dünya Günü’ne benziyor. Büyük ve küçük, tüm tasarımcıların ve tasarım meraklılarının kutlamalar yoluyla bir araya gelmesi için bir fırsat sunuyor.

IFI İÇ MEKAN DEKLARASYONU

“İnsanoğlunun doğasında; mekanları sadece kullanmak değil, onları güzellik ve anlamla doldurmak da vardır.

Beceriyle tasarlanmış mekanlar bize bir amaç kazandırır ya da engin bir bilgiye ulaştırırlar. Değer verdiğimiz mekanlarda sadece mekanın algısal boyutunu deneyimlemekle kalmaz, kim olduğumuz ve ne olabileceğimiz duygusunu da tecrübe ederiz.

Düşünülerek tasarlanmış mekanlar, öğrenmemize, düşünmemize, hayal etmemize, keşfetmemize ve yaratmamıza yardımcı olur.

Görkemli mekanlar yaratıcı ve ileri kültürlerin vazgeçilmezleridir. Bu mekanlar insan, fikir ve düşünsel alanların tümündeki ilişkileri ve bağları teşvik eder niteliktedir.

Tasarımcılar olarak, bilgimiz, insan gereksinimlerine cevap verecek mekanları biçimlendirmemize olanak sağlar. İnsana dair bu mekanlar bizim yetkinlik, tutku ve uğraşı alanlarımızdır.

Bizler alanı sorumlulukla kullanırız. Mesleğimizi, ekonomik ve doğal kaynakların sürdürebilirlik esaslarına uygun şekilde kullanımını gözetererek uygularız. Bizler sağlık, güvenlik, refah ve tüm kullanıcıların gereksinimleri için tasarlarız.

Unutulmamalıdır ki, biz esas kullanıcımız olan Beşeriyet için tasarım yaparız. Bizler, insan deneyimini biçimlendiren mekanları biçimlendiririz.

İşte bu; bizim yaptığımız, yarattığımız ve sunduğumuzdur. Bu, insanlık tezgahında yerimizi hak etme ve yer alma biçimimizdir. Bu yüzdendir ki bizim uğraşımız müşterilerimiz, toplumumuz ve kendimiz için önem taşır. Bu, yarattığımız farklılıktır ve bu soylu mesleği seçme nedenimizdir.”

DEĞER (VALUE)

“Meslek, liderliğini ortaya koyar ve iç mekanlar ile kullanıcılarının yaşamları için ölçülebilir çıktılar ve yileştirilmeler üreterek, buluş, aktarım ve onaylamayı içeren yinelenen ve etkileşimli bir süreçten yararlanır.

Bu süreç, kullanıcıların verdikleri kararların değerini anlamalarına yardımcı olan ve kullanıcılar kadar toplum açısından da faydalı kararların verilmesine olanak tanıyan ekonomik, işlevsel, estetik ve sosyal avantajı sağlar.

Mesleğin alanında güvenilir bir sözcü haline gelmesi ve kullanıcıların fiziksel, duygusal ve davranış kalıpları bağlamında, çoklu araştırma modellerini geliştirmesi önerilmektedir.”

İLİNTİ (RELEVANCE)

“Meslek, projeleri başlangıçtan tanımlar ve her aşamada insan tecrübesini savunur. İçmimar ve iç mekan tasarımcısı, insan ve çevre ekolojilerini sentezler ve bilimi tüm duygulara hitap edecek biçimde güzelliğe çevirir.

Mesleği uygulayan kişi, dinler, gözlemler, analiz eder, geliştirir ve ölçülebilir değeri olan özgün fikirleri, öngörüleri ve mekanları yaratır.”

SORUMLULUK (RESPONSIBILITY)

“İçmimarın ve iç mekan tasarımcısının sorumluluğu mesleği ve gerekli uzmanlığı tanımlamak, kendini ve toplumu eğitmek, ve kamu alanında yapılı çevredeki diğer uzmanlar gibi yerini almaktır. İçmimarın ve iç mekan tasarımcısının sorumluluğu mesleği geliştirmek ve sosyal refahın savunucusu olmaktır.”

KÜLTÜR (CULTURE)

“Yaratıcı bir kurum olarak, içmimarlık ve iç mekan tasarımı, bir kültürel üretim şeklidir. İçmimarlar ve iç mekan tasarımcıları kültürel sermayeyi yorumlayan, dönüştüren ve düzenleyen mekan yapıcılardır.

Küresel bir dünya düzeninde, içmimarlar ve iç mekan tasarımcıları kültürel çeşitliliğin muhafaza edilmesini sağlayacak bir rol üstlenmelidirler.”

İŞ DÜNYASI (BUSINESS)

“İçmimarlık ve İç mekan tasarımı mesleği , paydaşlar için bir değer sağlamaktadır. Ekonomik gelişimin göstergesi olan refah düzeyini yükseltir.

Yatırıma yönelik çok yönlü bir kazançla sonuçlanacak stratejik düşünce liderliği sağlar.

İçmimarlar ve iç mekan tasarımcıları mesleğin yararı ve farkındalığının devam edebilmesi için eğitimin savunuculuğunu yaparlar.”

BİLGİ (KNOWLEDGE)

“Teorik, pratik ve içten gelen bilgi içmimarlık ve iç mekan tasarımı uygulaması için esastır. Çevresel psikoloji ve antropometri biliminin kesişimi, içmimarlık ve iç mekan tasarımının uygulamasını oluşturan nitel ve nicel bilgilerin bütünü açısından kritiktir.”

KİMLİK (IDENTITY)

“İçmimarlar ve iç mekan tasarımcıları yaşamın kalitesini artırmak için, psikolojik ve fiziksel veriler doğrultusunda, insanların mekanlarla olan ilişkilerini tanımlarlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın