City Hub Rotterdam

Studio Modijefsky, Rotterdam’ın en canlı ve en çok bilinen sokaklarından Witte de Withstraat’ta yeni bir iç mekan projesi tasarladı.

CityHub isimli proje, dünya genelinde dijital mekanlar sunan aynı isimli konsepte uygun olarak tasarlandı. Bu konsept doğrultusunda çağa uygun, yeni ve interaktif oteller oluşturmak amacıyla sokak üzerinde var olan üç bina değiştirildi. Konsept gereği bilindik otel odalarından ayrı olarak, fütürist uyku birimleri ve merkezleri kullanıldı. Dijital hayat tarzını benimsemiş olan nesle yönelik tasarlanan iç mekanda kullanıcıların haftanın her gün her saati internete bağlı olması ve mekanın interaktif özelliklerini kullanabilmesi amaçlandı. Otele istedikleri zaman girip kendi kendilerine check-in yapma özgürlüğüne sahip olan kullanıcılar, mekanı ne zaman nasıl kullanacaklarına da kendileri karar veriyor.

Studio Modijefsky tarafından yapılan açıklamada, sokakta var olan yapı dokusunun iç mekan tasarım sürecindeki önemi de vurgulandı. Ofis, duvarlarda yer alan izlerin takip edilmesi ve bu izlerin yeni materyallerle birleştirilmesi yoluyla eski yapıları ortak bir dil ile bütünleştirmeyi, ancak aynı zamanda yapıların bireyselliklerini de korumayı amaçladıklarını belirtti.

CityHub Rotterdam’ın iç mekanını şekillendiren bir diğer önemli etmen ise renk. Mekanlarda kullanılan farklı renk paletleri ile kullanıcıların iç mekanda başka bir kısma geçtiklerinin bilincinde olmaları sağlandı. Katlar arası renk farklarının oluşturulmasında gün ışığının değiştirici etkisi önemli bir faktör olarak ele alındı. Benzer şekilde gün ışığının mekan içinde yayıldığı etkisinin yaratılması amacıyla, iç mekanın tavanı için seçilen ana renk farklı ölçülerde gri ile karıştırılarak duvar bitimlerine doğru aynı rengin değişik tonları elde edildi. Bütünlüğü korumak adına zemin kaplamaları da bu yönteme uygun olarak yerleştirilirken, tüm bu renkler arasında “hub”lar beyaz bırakılarak vurgulandı.

Renge ek olarak, işaretleme ve yönlendirme amacıyla yapılmış düzenlemeler de CityHub iç mekanın tasarımında önemli etkiye sahip. Lineer olarak kurgulanan aydınlatma elemanları ile kullanıcıların yön bulmaları sağlanırken aynı zamanda bütün yapı aydınlatmalar ile birbirine bağlanıyor. Ayrıca mekan içerisinde kullanılan cümleler ile yapının davetkarlığı amaçlanıyor. Sokak dokusunu iç mekana taşıyan zemin kat, yine kullanıcıları içeri davet eder şekilde oturma elemanlarıyla kurgulandı.

Studio Modijefsky, tasarladıkları oteli: “Sokaktan geçen insanlar onun kendi dünyasına göz atarken, teknoloji meraklılarının gelip takılabileceği ve dünyaya bağlanabileceği bir mekan.” sözleriyle tanımlıyor.
Etiketler

Bir yanıt yazın