Analiz ve Planlama Ödülü, 11. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri

SİLİVRİ BÜYÜKKILIÇLI KÖYÜ FİKİR PROJESİ

PROJE RAPORU

Proje, Silivri ilçesine bağlı Büyükkılıçlı Köyü’nün kalkınmasını ve gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Yapılan araştırma ve analizlerden yola çıkılarak; kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere sahip fikir projeleri üretilmiştir. Proje’nin Büyükkılıçlı Köyü ve gelişme sürecinde olan Trakya Bölgesi genelinde etki göstermesi hedeflenmiştir.

Bu kapsamda üst ölçek bölgesel analizler ve yakın çevreye ait genel ve demografik analizler yapılmıştır. Tüm veriler doğrultusunda, öncelikli olarak kısa vadede sonuç verecek iyileştirmeler önerilmektedir. Büyükkılıçlı Köyü cami meydanı, ilköğretim okulu çevresi, spor ve çocuk oyun alanı için geliştirilmiş fikir projeleri bu kapsamda yer alır.

Orta vadede gerçekleştirilmesi hedeflenen proje Büyükkılıçlı Köy Kadınları Kooperatifi ve Üretim Çiftliği’dir. Bu kooperatifin amacı köy kadınlarının çeşitli alanlarda mevcut bireysel üretimlerini destekleyerek ek gelir elde etmelerini ve ekonomik bütçeye katkı da bulunmalarını sağlamaktır. Uzun vadede ise Büyükkılıçlı Köyü’nün kuzeyinde bulunan kum ocağının gerekli iyileştirme ve düzenlemeler doğrultusunda halka ve bölgesel ekonomiye kazandırılarak Kum Park ve Ekoköy Projesi olarak dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

Büyükkılıçlı Cami önünde bulunan boş arazi köyün önemli odak noktalarına olan yakınlığı dolayısıyla köy meydanı proje alanı olarak önerilmiştir. Alan köylünün sık kullandığı yürüyüş rotalarından biri olan İmam Sokak üzerindedir. Bu sebeple, araç trafiğini kesmeden, döşeme farkı kullanılarak Cami ile ilişki kuran, yayalar için daha konforlu bir dolaşım planlanmıştır. Cami kullanıcısını ve taşıdığı manevi değerleri rahatsız etmeyecek Pazar Alanı, rekreasyon alanları gibi aktiviteler için kullanılması öngörülmektedir.

Mevcut durumda bahçe duvarı ile sınırlandırılmış olan okul bahçesi için; eğitim-öğretim ve sosyal işlevleri bir arada barındıran, öğrencilerin motivasyonunu arttırma potansiyeline sahip bir fikir projesi geliştirilmiştir. Tüm aktivite alanları, dinlenme ve spor alanları; çevre ve doğa ile uyumlu malzeme ve renklerde tasarlanmıştır. Alternatif ek donatılar öğrencilerin ergonomik standartları düşünülerek yerleştirilmiştir.

Spor ve Çocuk Oyun Alanı için açık alanda sağlıklı yaşam koşullarını geliştirmek ve sportif kültürü köy halkının günlük hayatının bir parçası haline getirmek amaçlanmıştır. Bu alan içerisinde çok yönlü spor sahası, ek spor donatı alanı ve rekreasyon alanı şeklinde üç farklı program düşünülmüştür. Alanın doğal özellikleri göz önünde bulundurularak dinlenme ve izleme alanları oluşturulmuş, sporcuların ve köy halkının spor faaliyetlerini rekreasyonla bütünleştirmeleri amaçlanmıştır.

Büyükkılıçlı Köyü için yapılan analizlerde altyapı ve ekonomik verilerinin yanı sıra demografik yapısına ilişkin toplumsal ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Köy Kadınları Üretim Çiftliği Projesi önerilmiştir. Üretim çiftliği, çok çeşitli peyzaj dokularını bir arada bulundurmakta ve tarımsal üretim alanında teşvik sağlamaktadır. Aynı zamanda çiftlik bünyesinde ekolojik eğitim, alternatif enerji ve atık yönetimi konusunda bilinçlendirici etkinlikler ve tarım teknolojilerinin tanıtımı gibi aktiviteler bulunmaktadır. Büyükkılıçlı Köy Kadınları Üretim Çiftliği, eğitim ve üretim odaklı bir merkez olarak öngörülmektedir.

Silivri bölgesinde faaliyet gösteren 18 adet kum ocağı vardır. 1975-80 yılından bu yana, yaklaşık 30 yıldır İstanbul ve Trakya’nın kum ihtiyacını karşılayan kum ocakları Silivri bölgesinin önemli üretim kaynaklarıdır. Kum Park ve Ekoköy proje önerisi Büyükkılıçlı Köyü kuzeyinde bulunan Kum Ocağı arsasının kullanım dışı olduğu düşünülen bölgesini değerlendirmek amaçlı önerilmiştir. Öneri Fikir Projesi, Kumpark ve Ekoköy maden ocaklarının topografik koşullarından esinlenmiş; farklı kotlara oturan teras bahçeler, köprü ve patikalar ile geçişler, doğal ortamın keşfine olanak sağlayan, sürdürülebilir üretim olanaklarına sahip bir park olarak tasarlanmıştır. Konaklama, üretim, bahçe sergileri, pazar alanı, spor alanları ve etkinlik alanları gibi farklı programları içinde barındıran park alanı, Marmara bölgesinin sosyal ve kültürel etkinlikleri için değerlendirilebilecek tematik bir öneri olarak düşünülmüştür.

Etiketler

1 Yorum

  • azat-yalcin1 says:

    Yorumlarımı önce yayınlamış, sonra silmiş, şimdi bekleten bazı ”palyaçolar” sebebiyle eski yorumumu da kaldırmışımdır. Burayı sirke çevirdiniz, buyurun eğlenin kendi aranızda

Bir yanıt yazın