İbiza’da 24 Dairelik Bir Konut Yapısı

08014 Arquitectura, İbiza’nın güneyindeki Platja d'en Bossa’da 24 konuttan oluşan bir bina tasarladı.

Mimarlık ofisi, binayı arsasına uygun ve yakın çevresine göre belirli bir farklılık gösterecek şekilde dört katlı olarak tasarlamış. Binanın yapısı, kare oranlı boşluklardan oluşan bir ağ oluşturan taşıyıcı duvarlarla çözülmüş.

Proje, birçok sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği kriterlerini karşılayarak mevcut yönetmelikler tarafından belirlenen değerleri iyileştirecek şekilde hazırlanmış.

İslami ev ya da geleneksel İbiza mimarisi gibi kaçınılmaz referanslarla sıcak iklimlerdeki ev mimarisi geleneğine dayanan yapıyı çevreleyen dört avlu, konutların konforunda önemli bir rol oynamış.

Binanın yapısı, projenin yapısal ve mekansal sistemleri arasında bir ilişki kurarak kare orantılı taşıyıcı duvarlarla çözülmüş. Bu alanlar, sirkülasyon çekirdeğinin bulunduğu binanın ağırlık merkezini çevreleyen ve kat başına sekiz daireye erişim sağlayan eş merkezli iki şerit halinde düzenlenmiş.

Binanın yapımında kullanılan malzeme ve teknikler sayesinde CO2 emisyonlarını 438,91 kgCO2/m² ile sınırlandırılmış ve bu şekilde geleneksel yöntemlerle üretilen yapılara göre yaklaşık %30 oranında karbon azalması sağlanmış.

Bu dikkat çekici gelişme, biyokütleli fırınlarda üretilen seramikler kullanılarak mümkün olmuş; kirişler, avluların yapısı için ahşap; cephe yalıtımı için geri dönüştürülmüş pamuk ve çatı yalıtımı için kurutulmuş Posidonia gibi malzemeler kullanılmış.

Buna ek olarak binada birincil enerji tüketimini 10,7 KW/m²/yıl’a düşüren; kazıdan çıkan toprakla doldurulmuş termo-kil duvarlara sahip yüksek termal dayanıklılığa sahip bir cephe tanımlanması, tüm odalarda çapraz havalandırma kullanılması, verandaların camla kaplanarak kışın ısı akümülatörlerine ve yazın havalandırılan gölgeli alanlara dönüştüren pratik güneş koruma sistemleriyle donatılması yoluyla evlerin iç kısmının ısıl düzenlemesinin sağlanması pasif tasarım stratejileri uygulanmış.

Kentsel sıcaklık etkisini hafifletmek ve daha hoş yaşam koşulları yaratmak için avlularda, çatılarda ve saksılarda yaygın olarak yeşillikler kullanılmış. Ayrıca, çatıda toplanan yağmur suyunun binanın önündeki yer altı sarnıcında depolanarak sulama için yeniden kullanılması ile bina için özenle seçilmiş bitki türlerinin bakımı sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın