Şeker Fabrikası’na Mahkeme Kararıyla Tescil

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başvurusu sonucu Şeker Fabrikası taşınmazları için Koruma Kurulu’nun almadığı tescil kararı, mahkeme tarafından alındı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başvurusu sonucu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun Şeker Fabrikası için almadığı koruma kararını, Ankara 11. İdare Mahkemesi aldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Türkiye Şeker Fabrikaları taşınmazlarının tescilini istedi. Kurulun tescil istemini reddetmesinin ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi konuyu yargıya taşıdı. 11. İdare Mahkemesi, kararında Şeker Fabrikası’nın ana binası ve binanın 3 bloğunu kültür varlığı olarak kabul etti ve Koruma Kurulu’nun tescil reddini hukuka aykırı buldu. Koruma Kurulu’nun kararı ile tescil edilmesi gereken Şeker Fabrikası taşınmazları mahkeme kararı ile tescil edilecek.

“Koruma Kurulu Keyfi Karar Veriyor”

Şeker fabrikaları tesislerinin Cumhuriyet dönemi mimarisinin mirası olduğunu belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Koruma Kurulu’nun kararlarının keyfi olduğunu vurguladı.

11. İdare Mahkemesi’nin Şeker Fabrikası ana binası, A-B-C blokları ile sinema ve lokanta binalarına ilişkin başvuruds lehine karar verdiğini ifade eden Candan, ”Binaların acilen tescil edilmesi gerekiyor. Bu karar aynı zamanda Koruma Kurulu’nun keyfi karar verdiğinin mahkeme tarafından tescilidir. Koruma Kurulları artık kültür varlıklarımızı koruyamayacak durumdadır” dedi.

“Karar Sevindirici”

Ankara Şeker Fabrikaları’nın erken Cumhuriyet dönemi ve sonrasında devlet eliyle kurulan sanayi alanlarından bir tanesi olduğuna dikkati çeken Candan, sözlerine şöyle devam etti:

”Cumhuriyetin kuruluş ideolojisini yansıtmaktadır. Diğer şeker fabrikalarına benzer şekilde, yeni çiftçi, yeni mühendis, yeni işçi, kısaca ‘yeni yurttaş’ın oluşumunu sağlamak üzere bütünlüklü bir yerleşke olarak tasarlanmıştır. Sadece şeker üretiminin değil, aynı zamanda bireylerin eğitim, araştırma ve gelişme alanı olarak da düşünülmüştür. Bu bağlamda alan sosyal bir proje olarak değerlendirilmiş ve lojmanlar, misafirhane, sinema salonu, lokanta, spor sahaları, ilkokul, tarım çiftliği gibi birimleri de içeren bir yerleşke olarak inşa edildi. Alanın korunması mahkeme kararı ile de olsa sevindirici.”

Etiketler

Bir yanıt yazın