Teknopark İstanbul: İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetim ve Ar-Ge Yapısı

Teknopark İstanbul Yönetim ve Ar-Ge yapısı, 2012 yılında açılan ve Teknopark İstanbul 2. Etap yapılarını konu alan bir mimari proje yarışması kapsamında projelendirilmiştir.

Projedeki temel yaklaşım; 3. kuşak teknoparkların “insan odaklı” olma özelliğini güçlendirecek açık ve kapalı mekânsal düzenlemeleri içermesidir. Yeni nesil teknokentlerin insan odaklı yaklaşımı, ileri teknoloji alanındaki uzmanlıklar kadar, fiziksel ve sosyal çevrenin de buluşçu ve yenilikçi düşüncelerin doğmasında önemli etkisi olduğunu kabul etmektedir.  Bu tespit çerçevesinde, mevcut mastır plan ilkelerine de bağlı kalınarak, oluşturulan fiziksel çevrenin farklı kullanım olanakları yaratması hedeflenmiştir.

Bina, birlikte tasarlandığı 2. etap yapılarla ortak bir mimari dilin parçası olmakla beraber, Teknopark Yönetim Yapısı olarak imgesel özelliği ile ayrışmaktadır. Bu ayırıcı özellik, binanın kitle geometrisine yapılan basit ama etkili müdahalelerle sağlanmıştır.

Yönetim mekanlarının programatik olarak belirli olmasına karşın, ar-ge amaçlı mekanların farklı içerik ve büyüklükteki firmalar tarafından kiralanacak olması, mekânsal kurgunun farklı olasılıklara uyabilecek şekilde temel bir modülasyon üzerine kurgulanmasını gerektirmiştir.

Bina merkezinde oluşturulan ve dış atmosfer koşullarının kontrollü bir şekilde içe alındığı boşluk, doğal aydınlatma ve havalandırma olanağı yaratmaktadır. Bina cephelerinin çift çeperli yapısı, gün ışığından yararlanma ve aynı zamanda güneş kontrolü sağlama gibi işlevlerin yanında, mimari dilin ve imgesel özelliğin en önemli unsurudur.

Etiketler

2 yorum

  • yunus-engindeniz says:

    Hüseyin Hoca yapmış, bize sadece beğenmek düşer. Kullandığı dili ve duruşunu çok beğendim.

  • can-elmas says:

    Bina şahane olmuş tebrikler. Kat planlarına kuzey işareti konmayınca cephedeki gölgelik hareketinde estetikten ve genel bir filtrelemeden öte ne kadar güneş kontrolü var anlamak zor. Bu konuda mutlaka bir çalışma vardır.
    Cephe oranları modülasyonu, tekrar bozan hareketler..bunlar tipik giydirme cam mimarisine göre Türkiye ye çok daha uygun bir mimari.

    Kadın erkek wc lerin planda zıt köşelerde olması, simetri için 4 lü asansör grubunun farklı koridorlara bakması konuları binanın esnekliği ve güçlü planının bence çok iyi olmayan yönleri.

    Sabiha Gökçen Arge bölgesindeki güzel binalara çok iyi bir komşu gelmiş.

Bir yanıt yazın