Dalga

Dalga, MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından 3-21 Temmuz tarihlerinde, Rumelihisarı mahallesinde yer alan Türkan Şoray İlkokulu’nda gerçekleştirildi.

Okulun arka bahçesinde konumlanan proje için, çocukların farklı imkanlarda kullanabileceği esnek bir oyun alanı tasarlama fikriyle yola çıkıldı. Okulun geniş arka bahçesinde yer alan yeşil alan ile sert zeminin sınırında ve bahçenin güçlü perspektife sahip girişinde insanları görsel olarak karşılayıp kendine çekecek bir yere konumlanmak proje için bir başlangıç noktası oldu. Dalga; farklı yükselti ve eğimlerde yüzeyler kullanılarak tanımlı olmayan, yaratıcı ve farklı karakterdeki oyunlara ev sahipliği yapabilecek bir oyun alanını hayata geçirmek amacıyla tasarlandı. 2 hafta boyunca MEF Üniversitesi’nde yürütücüler eşliğinde öğrenciler tarafından yoğun bir tasarım sürecinde tasarlanan proje, bu süre sonunda uygulamaya geçilerek gerçekleştirildi.

Sarıyer Belediyesi Fen İşleri yardımı ve Türkan Şoray İlkokulu ev sahipliğinde ilkokulda okumakta çocuklar için tasarlanan proje, okulda yapılan gözlemler ve okul yönetimi ile yapılan görüşmelerle öğrenilen ihtiyaçları karşılayacak şekilde birçok farklı öğrenci grubuna hitap edecek ve eş zamanlı kullanılabilecek şekilde geliştirildi. Düz ve geniş bir alan olması sebebiyle farklı eylemlere olanak sağlamayan arka bahçede çocukların farklı şekillerde kullanabileceği düşünülen bir oyun alanı tasarımı ile çocuklara yönlendirici olmayan ve yaratıcı olmaya iten bir oyun alanı tasarlanmak amaçlandı: Proje farklı ivmelerle yükselen zeminde koşmak, kaymak, tırmanmak; geniş ve değişen eğimli alanda hareket etmek, grupça oynamak; bu alanlardan daha izole ve az eğimli alanda oturmak, sohbet etmek gibi daha sakin eylemlerle alanı zenginleştirmek gibi akla ilk gelen eylemlerin yanı sıra farklı kotlarda bulunarak farklı ilişkiler kuran bu 3 alanın çocukların yaratıcılığı ile tahmin edilmesi mümkün olmayan daha birçok eyleme ev sahipliği yapması hayal edilerek inşa edilmiştir.

Yerden yükselen “dalga” yüzeyleri, çocukların güvenle kullanabilmeleri için tamamen ahşap malzeme ile inşa edilip yükseltinin fazla olduğu alanlar ağlarla kapatılarak güvenli hale getirilmiştir. Dalga yüzeyler istenen formu verecek kesitlerin su kontrası ile hazırlanarak ters yönde 5*10 ebatlarındaki ahşap kerestelerle bağlanmasıyla strüktürü oluşturulduktan sonra yüzeylerin esnek su kontrası ile kaplanması ile hazırlanmış, yüksekliği fazla olan dalga kesiti de aynı şekilde hazırlandıktan sonra 5*10 ebatlarında ahşap kerestelerden oluşturulan geçirgen bir kafes içerisine asılarak hem alttan hem de yan yüzeylerinden geçişler sağlanması amaçlanmıştır.

 

* Türkan Şoray İlk Okulu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen projede, Türkan Şoray projenin gerçekleşmesi için gerekli finansal desteği sağladı, Sarıyer Belediyesi proje boyunca altyapı ve ağır ekipman konusunda destek oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın