Morpheus Hotel

Morpheus Hotel

Makau’nun önde gelen otellerden biri olan, Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Morpheus, Haziran ayında kullanıma açıldı.

Asya’nın en popüler eğlence mekanı olan Makau, her yıl artan ziyaretçi sayılarıyla 2017’de 32 milyondan fazla turisti ağırladı. Bu bağlamda Zaha Hadid Architects Makau`da büyük ölçekli bir otel projesine imza attı.

Çin’in geleneksel oyma kültüründen beslenen formlar ile şekillenen Morpheus’un tasarımı dramatik kamusal alanlar ve zengin ziyaretçi odalarının yenilikçi bir mühendislik ile bir araya gelmesi ile formel bir uyum sağlıyor. Dikdörtgen ayak izinin dikey bir uzantısı olarak tasarlanan komplekste; otelin iç ortak alanlarını kentle buluşturmak ve otelin kamusal alanlarını tanımlayan, heykelsi formları yaratan bir kentsel pencere oluşturmak için merkezde bir dizi boşluk bulunuyor. Üç kat yüksekliğinde zemin seviyesi ile bağlantılı bir platforma sahip Morpheus, 770 konuk odası, süit ve gökyüzü villasına ev sahipliği yapıyor; aynı zamanda sivil mekanlar, toplantı odaları, etkinlik alanları, oyun salonları, lobi atriyumu, restoranlar, spa, çatı havuzu ve yardımcı tesisler içeriyor.

Tasarımda ana gaye, otelin birçok karmaşık programını tek bir kabuk içinde çözmek oldu. 2012 yılında oteli tasarlamayan başlayan Zaha Hadid Architects (ZHA); Morpheus’u terkedilmiş temellerin basit bir uzantısı olarak tasarladı; dikdörtgen ayak izlerini 40 katlı binanın çatıda ve platformda birbirine bağlanan iki düşey sirkülasyon çekirdeğini tanımlamada kullanıldı.

Otelin tasarımının temeli altında yatan şema; zemin ve çatı seviyelerinde bağlanmış bir çift kuleden oluşuyor. Bu kuleler arasında yer alan merkezi atriyum otelin yüksekliğini tanımlıyor; kulelerin kuzey ve güney cephesindeki çapraz oyuklar ise boşluğu ortaya koyuyor. Bu boşluklar, otelin iç ortak alanlarını şehirle bağlayan kentsel pencereyi yaratıyor. Üç yatay dalga, binadaki boşlukları oluşturuyor ve otelin iç kamusal alanlarını öne çıkarıyor. Atriyumun arasından geçen serbest formlu boşlukların arasındaki köprüler otelin restoranları, barları ve Alain Ducasse ve Pierre Hermé gibi ünlü şeflerin konuk salonları için alanlar yaratıyor. Atriyumun on iki cam asansörü, konukların binanın boşlukları arasında seyahat ederken, otelin iç ve dış mekanlarının izlediği bir manzaraya sahip.

Binanın dış iskeleti, duvarları veya kolonları destekleyerek kesintisiz olarak alanlar yaratarak iç mekanı tanımlıyor. ZHA’nın proje direktörü Viviana Muscettola projeyi şöyle açıklıyor: “Morpheus, en uygun planlamayı yapısal bütünlük ve heykelsi formuyla birleştiriyor. Tasarım, geleneksel mimari tipolojilere hiçbir atıfta bulunmadığı için ilgi çekici konuma geliyor”.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın