Pezo von Ellrichshausen Tasarımı Beton Yapılar

Pezo von Ellrichshausen, Şili'nin kırsal kesiminde Lama ve Rosa adlı iki beton pavyon tasarladı.

Lama, And Dağları’nın manzarasını sunan dikey bir merdiven kulesiyken Rosa yatay bir beton çatı levhasının altına ve bir yamacın içine yerleştirilmiş cam bir oda. Her ikisi de Pezo von Ellrichshausen kurucuları Mauricio Pezo ve Sofia von Ellrichshausen’in Yungay’da sahip olduğu ve 10 yıldan uzun bir süredir yaşadıkları ve çalıştıkları 130 hektarlık kırsal bir arazide bulunuyor.

İki pavyondan ilk tamamlanan Rosa olmuş. Tepeye oturtulmuş bu 40 metrekarelik yapı, esas olarak yatay geometriler ile tanımlanıyor. Pavyon kare bir plana sahip ve tek bir odayı içeriyor; zemin seviyesi hemen çevredeki arazinin 60 santimetre altına yerleştirilmiş. Binanın köşelerinde herhangi bir yapı bulunmuyor. Bunun yerine, beton çatı levhası, her duvarın ortasına yerleştirilmiş dört sütun tarafından destekleniyor. Çerçevesiz cam, peyzaj ile çatı arasındaki boşluğu dolduruyor ve bazı panellerin kayarak açılmasına izin vererek engelsiz manzaralar sunuyor ve bir ağırlıksızlık hissi yaratıyor.

Bir şömine binanın tam merkezine yerleştirilmiş durumda ve çevresindeki duvarlara 45 derecelik bir açıyla konumlandırılmış. Dikdörtgen hatlı bacası çatı boyunca yükselir ve güneş saati etkisi yaratıyor.

Binanın yanında neredeyse dokunarak yer alan minimal beton bir merdiven, çatıya erişim sağlıyor.

İkinci pavyon olan Lama, yerli ağaçlarla çevrili ıssız bir konumda inşa edilmiş. 35 metrekarelik yapının dikey formu, binaya birinci kat seviyesi sağlayan bir kare zemin levhası tarafından kesilmiş.

Bir spiral merdiven, kulenin merkezinden yukarı doğru tırmanıyor ve üst seviyeye ulaşıyor, burada levhanın asılı bölümünün sığ bir yağmur suyu havuzu yer alıyor.

Binanın hem zemin hem de birinci kat seviyesinde dört yöne bakan kapılar bulunuyor.

Buradan, bir ateş çukuruna sahip bir çatı terasına erişmek mümkün.

Bina, merdiveni çevreleyen iç duvarları kaplayan, 30 yerli türü tasvir eden el boyaması çiçeklerle süslenmiş. Duvarlarda ara sıra delikler bulunuyor ve içeriye az miktarda gün ışığının sızmasına izin veriyor.

Tasarımcıların uzun vadeli hedefi büyük ölçüde kırsal alanı bir kültür kurumu ve doğal rezerv alanı haline getirmek.

12 Yapıyı Bir Araya Getiren Luna House

Etiketler

Bir yanıt yazın