2018 “Troia Yılı”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2018 Troia Yılı" tanıtım toplantısına katıldı.

Bakan Numan Kurtulmuş, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zengin bir tarihi birikime sahip olduğunu, bu birikimin daha güzel bir şekilde anlatılması ve dünyaya tanıtılması gerektiğini belirtti.

Bakan, “2018 Troia Yılı” dolayısıyla Troia’nın, Türkiye’nin bir değeri olarak tanıtmakla kalmayacaklarını, aynı zamanda Türkiye’yi bir dünya markası olarak tanıtacaklarını aktardı.

Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Girmesinin 20. Yılı

Troia’nın 1998’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini ve 2018’in bunun 20. yılı olduğunu hatırlatan Bakan Numan Kurtulmuş, “Troia Yılı” dolayısıyla dünyanın Türkiye’den, Çanakkale’den, Trioa’dan haberi olmasının sağlanacağını aktardı. Bakan Kurtulmuş, bundan sonra her sene ülkedeki başka bir güzelliğin dünyaya tanıtılması için çalışmalar yapılacağını belirtti.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde Türkiye’den 17 eser bulunduğunu anmsatan Bakan Kurtulmuş, “Bunlar, her yıl artarak devam edecek. Şu anda sırada bekleyen Göbeklitepe var. Onu da listeye alacağız. Türkiye’yi uluslararası alanda daha fazla görünür hale getirmek için canla başla gayret sarf ediyoruz. Türkiye, 2017’de UNESCO Yürütme Kurulu Üyesi oldu. Bu, Türkiye için büyük bir başarıdır. Hem de rakibimiz Almanya’ydı. Onlara 38 oy fark atarak, üyeliği kazanmış olduk. Bu da Türkiye’nin tanıtımı bakımından büyük bir başarı oldu.”

Trioa Yılı Etkinlikleri

Trioa Yılı dolayısıyla yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerle ilgili de bilgi veren Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Devlet Opera ve Balesinin düzenleyeceği etkinlikleri Türkiye’nin birçok yerinde icra edeceğiz. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün tertip ettiği konserler, birtakım etkinlikler vasıtasıyla Troia’yı hem burada hem Türkiye’de hem de yurt dışında bütün ilgililere tanıtmaya gayret edeceğiz. Devlet Tiyatroları üzerinden sahnelenecek oyunlarla Troia’ya karşı ilginin ortaya çıkması için gayret sarf edeceğiz. Burada tertiplenecek 3 günlük bir uluslararası etkinlikle Troia ile ilgili insanları bir araya getireceğiz ve o etkinlikler çerçevesinde, Türkiye’nin en güzel müzelerinden biri olan Trioa Müzesi’nin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Dünyanın farklı yerlerinden basın mensuplarını buraya getirip Trioa’yı tanıtmak ve onlar üzerinden Troia’nın dünyaya tanıtılması için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Yurt dışında onlarca fuara katılacağız. ÇOMÜ, 2 büyük uluslararası kongre, bir kısa film yarışması finalinin gerçekleşeceği etkinlik dizisi yapacak. Troia araştırmalarına birtakım ödüller verilecek.”

Bakan Kurtulmuş, 2018’den sonra Troia defterinin kapanmayacağını, sonraki yıllara taşınacağının da altını çizdi.t

Etiketler

Bir yanıt yazın