Yirmiikibuçuk

2017 yılında MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri Tasarla ve Yap! yaz stajı kapsamında tamamlanan 6 projeden biri Yirmiikibuçuk, Muğla'nın Seydikemer İlçesi'ndeki Kayadibi Köyü'nde bulunuyor.

Yirmiikibuçuk, MEF Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından 3-16 Temmuz tarihlerinde Seydikemer, Kayadibi Mahallesinde gerçekleştirildi. Seydikemer Belediyesi’nin Saklıkent yolu üzerine bulunan sosyal alanın ilk projesi olarak gerçekleştirilen performans alanı, Seydikemer Belediyesi desteği ile öncelikle Kayadibi Mahalleli çocuklar için yapıldı. Belediye ve yerel inisiyatiflerden bölgenin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda edinilen bilgi ve belgeler kullanılarak, projenin uygulamaya yönelik tasarımı İstanbul’da 2 haftalık yoğun bir çalışma sonucu ortaya çıktı.

Proje, Muğla ikliminde, açık havada, öncelikle çocuklar ve her yaştan kullanıcının bir araya gelebileceği, grupça ve kişisel vakit geçirilmesini sağlamak üzere özelleşmiş birimlerden oluşturuldu. Likya vadisinde, Babadağ ve Akdağların arasında yer alan proje alanı, Saklıkent yükseltisine doğrudan bakmaktadır. Bu bakış proje birimlerinin yönelimi ve formunda en önemli belirleyicilerden biridir.

Amfi formundaki bu performans birimleri çevrelendiği manzaranın belirli noktalarına doğru yönlendirildi. Manzarayla kurdukları görsel bağ, yan yana dizili performans kutularının birbirlerinden bağımsız, günün her saatinde kullanılabilmelerine olanak sağladı. Bütünsel tasarım, inşaatlarda sıkça kullanılan 5’e10 ve 5’e 5 çam ahşap kerestelerin farklı ebatlarda, bakışın sürekliliğini sağlamak üzere değişen açılarla bir araya getirilmesi ile gerçekleştirildi.

*Proje adını, birimlerin üretimi boyunca, 45 derecelik bakış açılarını oluşturmak için 22,5 derece ile dikkatle kesilmesi gereken ahşap elemanlardan alır.

Uygulama Desteği

  • Seydikemer Belediyesi

Katkıda Bulunanlar

  • Tangala Proje Platformu
  • Bahri Kurt  (Seydikemer Belediyesi)
  • Bayram İnce (Seydikemer Belediyesi)
  • Muharrem Büyükkaramuklu (Seydikemer Belediyesi)
Etiketler

Bir yanıt yazın