Katılımcı, “Hikayeye Açılan Kapılar” Kapı Tasarım Yarışması

Proje Raporu

Voronoi Door

Voronoi diagramları esas olarak karar uzayını oluşturan verilerin mozaiklere bölünmesi olarak sunulan bir veri parçalama yöntemidir. Günlük dilde karşılığı ise belirlenmiş bir bölge içinde, noktalardan ya da nesnelerden oluşan bir kümenin birbirlerine göre yakınlık bilgilerini gösterir.

Günümüzde artık sıradanlaşan kapı tasarımlarının ve belirli bir tarz üzerinden gidilen kapıların aksine tasarımda klasik ve modernin bir arada bir bütün olarak tasarlanması amaçlanmıştır.

Çeşitli sürdürülebilir malzemelerin bir arada bir uyum içinde kullanılması ve doğanın bir dokusundan etkilenerek tasarlanması kapının ana konseptlerini oluşturmaktadır.

Paneller ile camların farklı yerleştirilmesinden dolayı oluşan kontrast kapının her iki taraftan farklı algılar oluşturmasını sağlamaktadır.

Tasarıma başlamadan önce doğa üzerindeki çeşitli dokular analiz edildi ve hangisinin bir kapı ile beraber kullanılabileceği üzerinde çeşitli çalışmalar yapıldı. Sonuç olarak zürafanın dokusu seçilip bir voronoi çalışması yapılmasına karar verildi. Kapının sadece bir tarza yönelik olmasının aksine hem klasik hem de modernin bir bütün olarak nasıl bir görüntü verebileceği düşünüldü.

Öncelikle bir kapı boşluğu yaratılıp içerisine klasik 3 panelli bir kapı tasarlandı bunun üzerine bazı panellere voronoi çalışması yapılarak bir bütün olarak tasarlanmasına karar verildi. Grasshoper programı ile panel ölçüleri oluşturulduktan sonra çeşitli voronoi çalışmaları yapılarak hatların oluşturulması sağlandı. Oluşan hatların çeşitli şekillere dönüştürülmesi ile paneller tamamlanarak kapının ana hattı oluşturuldu, ardından bir klasik kanatlı kapının içerisine yerleştirilerek kanatların üzerine de bir voronoi panel çalışması yapılarak son buldu.

Klasik

Tasarlanan obje simetrik kanatları ve geleneksel 3 panelli kapısı ile egemen bir duruş sergilemektedir.

Modern

Kapının panellerine grasshoper ile farklı denemeler sonunda tasarlanan voronoi tasarımın cnc teknolojisi ile kesilip uygulanması sağlanmıştır böylelikle elde ettiği hatlar ile estetik bir görünüm kazanmış olmaktadır.

Kullanılan Malzemeler

Çelik Kasa sistemi kullanılıp içerisindeki kapı ahşaptan tasarlanmıştır ahşap panel içerisinde haf alüminyum iç iskelet sistemi kullanılmıştır.

Kapı altında tuğladan denizlik kullanılmıştır. Çeşitli malzemelerin bir arada kullanılması tasarımın bir diğer önemli bir parçasıdır.

Doğal Havalandırma

Kapının üst bölgesinde oluşturulan boşluk ile bina girişi ile çıkışı arasında doğal bir havalandırma yapılmasını sağlamıştır böylelike iç hava kalitesi sağlanmaktadır. Oluşturulan sistem ile sürdürülebilirlilk sağlanmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın