Piknik Works Jerusalem Design Week 2022’deydi

Piknik Works Jerusalem Design Week 2022 İsrail'de "Piknik SALON" isimli bir performans gerçekleştirdi.

Piknik SALON
Performatif Çizim no.4

Devam eden bir performanslar serisi olan “Performative Drawing” (Performatif Çizim), mekânsallıktaki bir dönüşümü canlandırmak için performatif çizimi ve görsel hikaye anlatımını bir araya getirmeyi ve doğrudan mekan öğelerinden yararlanarak (Duvarlar, pencereler, zeminler, tavan, mobilyalar ve nesneler yoluyla) hikaye anlatma potansiyelini tartışmayı hedefler. Performatif Çizim serisi, tasarım ve sanat arasındaki sınırı eriten spekülatif bir tartışmayı kışkırtmayı amaçlayarak, uluslararası çapta farklı etkinlik ve sergilerde yer alarak, değişip dönüşmektedir. Bu dönüşüm sürecinde Piknik Works üyeleri, mekan ve görsel hikaye anlatımı arasındaki ilişkiyi bulmak için bir araç olarak performatif çizim eylemini kullanarak bedensel ve zihinsel performansın sınırlarını araştırır. Daha önce İstanbul ve Stockholm’de 3 farklı performatif çizim süreci geçiren ekip, her yeni edisyonda yeni bir soru/deney, yeni bir bilinmeyenin peşinden koşar.

Projenin dördüncü adımı, “Piknik SALON”, Kudüs Tasarım Haftası (Jerusalem Design Week) 2022’de Hansen House’da gerçekleşti. Bu performansta Piknik Works, diğer performanslarda olmayan yeni bir düzenle, ekibin tasarladığı ve her noktası beyaza boyanmış bir yemek odası düzenini kendi kanvası haline getirmeyi ve performatif çizim sürecini bu yemek masası şeklindeki kanvas üzerinde ilerletmeyi denedi. Kurucu ortaklar ve Piknik Works’ün çizerleri olan Oğul Öztunç ve Atıl Aggündüz, yedi günlük süreç boyunca masayı ve tüm kanvası hikayeler, açıklamalar, sorular ve çizimlerle doldurdu. Kudüs Tasarım Haftası’nın genel teması olan “For Now” ile ilgilenen ve “şimdi”nin bilgisini çizim yoluyla 7 gün boyunca mekan üzerine aktaran bu çalışmanın içeriği, 21. yüzyıl kültüründe, gündelik yaşamda, ziyaretçilerle sohbetlerde, ve tasarım haftasında yer alan diğer sanatçı-tasarımcıların katkılarıyla, sezgisini ve ilhamını insan olmaktan alarak tamamen spontane bir şekilde büyümektedir. Bu performatif süreç, zamana dayalı bir deneyim olduğu ve tamamıyla yer ve zamana bağlı geliştiği için tüm süreç, eserle birlikte sergilenmek üzere ‘timelapse’ video yoluyla belgelenmiştir. Yedi günlük süreçten sonra Piknik Ekibi, işi İsrail’de tutmaya ve bu ülkede kök saldığı, burada kalması gerektiği için Tel Aviv’de sergilemeye karar vermiştir. Eser, Tel Aviv Old Jaffa’da yer alan BeAhava Gallery’de ziyarete açıktır.

Piknik Works’ten kısa özet/önsöz:

Görsel hikaye anlatımı ile uzamsallık arasında güçlü bir ilişki, insanlık tarihi boyunca var olmuştur. Mağara resimlerinden dini yapılardaki görsel anlatıların başyapıtlarına kadar, her kültür, kültürün doğal bir parçası olarak bu düşünceye sahipti. Yakın tarihin bir noktasında, modernite çevresinde bu ilişki zayıflamış gibi görünüyor ve mekanların hikaye anlatma potansiyeli göz ardı ediliyor. Peki, nedenlerini görebiliyoruz ama yine de yeni cevaplara imkan vermek adına yeniden sormak istiyoruz; neden? Mekanın doğrusal olmayan anlatı potansiyelini denemenin zorluğunu alarak, biz bu cevapları bugünün dünyasında çizimle gerçekleştiriyoruz: bu doğrultuda ise her mekansal öğeyi tuvalimiz olarak görüyoruz. Ebedi değil geçici, planlı değil kendiliğinden, belki kutsal değil ama sıradanlığın enerjisiyle.

JDW hakkında

Kudüs Tasarım Haftası’nın (JDW) on birinci İsrail baskısı ve altıncı uluslararası baskısı, 23-30 Haziran 2022 tarihleri ​​arasında Kudüs’ün tarihi Hansen Evi’nde gerçekleşti. 40.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlayan JDW, Hansen House’da 200 İsrailli ve uluslararası tasarımcı ile 40’tan fazla etkinliğe, sergiye ve enstalasyona sahip.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın