Langebrug Öğrenci Barınma Merkezi

Langebrug Öğrenci Barınma Merkezi

Leiden'in tarihi kent merkezinde gerçekleştirilen proje, Orta Çağ kent dokusunu canlı tutarak mekansal boyutta kent mirasını korurken, bir yandan da iki yüz elli öğrenciye barınma imkanı sağlıyor.

Mecanoo Architecten, projeyi anlatıyor:

Langebrug projesi, Leiden tarihi kent merkezinde yer alıyor. Alanın dinamik tarihi, ara sokaklardaki ve ana koridorlar arasına dizili avlulardaki orijinal Orta Çağ sokak dokusunun tamamen kaybolmasına sebep olmuş.

Kentsel Dönüşüm

2010 senesinde, çalışma alanını iki yüz elli öğrencinin konaklayabileceği bir bölgeye çevirecek bir plan taslağı hazırlandı. İlk aşamada, Langebrug ve Steenschuur’un kesiştiği yerde bulunan köşe parseldeki tarihi yapıda, yaklaşık otuz ayrı konut birimi oluşturuldu. Diğer konutlar, beş ayrı yapısal hacim içinde geliştirildi.

Bu süreç boyunca kilise yan şapeli temeline inşa edilen eski yangın hortumu kurutma kulesi ve kilisenin Langebrug Caddesi tarafına bakan cephesinin bir kısmı korundu. Ancak yapım aşaması sırasında cephedeki kısmın yapısal olarak sağlam olmadığı fark edildi ve bir rekonstrüksiyon çalışması gerçekleştirildi.

Orta Çağ Sokak Dokusunu Restore Etmek

Yeni yapılar, mevcut ve yeni oluşturulan bahçe duvarları ile çeperler tanımlayarak Orta Çağ’a ait sokak dokusunu yeniden canlandırıyor. Tuğla duvarların ardından binalar yükselirken, ağaçlar ve peyzaj düzenlemesi de çevrenin estetiği ile bir araya gelerek görünür hale geliyor.

Gün Işığı ve Avlular

Binalar, kompakt konut kompleksleri olarak tasarlandı. Her bir daire, üç veya dört öğrenci tarafından paylaşılabiliyor. Özellikle ortak giriş kapılarına ve koridorlara özen gösterildi. Gün ışığı ve tuğla duvarlar, ana giriş kapısından birimlerin kapılarına kadar bireylerin hareketlerine rehberlik ediyor. Bahçe duvarlarındaki açıklıklardan görülebilen yeşil avlular, kırmızı döşeme malzemeleri ile kontrast oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın