Binh House

Vietnam'ın yüksek yoğunluklu kentlerindeki yeşil alan ihtiyacına dikkat çeken VTN Architects, Binh House projesinde "insanları birbirine ve doğaya bağlama" amacı güdüyor.

Vo Trong Nghia Architects, projeyi anlatıyor:

Hızlı şehirleşme sürecinin etkisi altında kalan Vietnam şehirleri, düşük yoğunluklu, tropikal yeşil alanlara sahip olan öz kimliklerinden uzaklaşarak çeşitlenme gösterdi. Gelişmekte olan kentsel alanlar, doğa ile ilişkilerini her geçen gün kaybediyor. Bulunduğu yüksek yoğunluktaki mahallede bir yeşil alan yaratan “Binh House”, “House for Trees (Ağaçlar için Evler)” serisi içindeki projelerden biri.

Üç farklı nesilden bireylerin ikamet ettiği yapıda esas zorluk, buradaki bütün bireylerin sahip oldukları farklılıklara rağmen etkileşime girerek iletişime geçebilecekleri mekanlar yaratmak idi.

Düşeyde istiflenmiş mekanların üstünde yer alan bahçeler, sürgülü cam kapılar ile sınırlandırıldı. İzlenen bu strateji sayesinde doğal havalandırma ve gün ışığının kullanılıyor oluşu, mikroiklimin kalitesini yükseltti. Ayrıca görünürlüğü arttıran bu açıklıklar ile, aile üyeleri arasındaki etkileşim güçlendirilmiş oldu.

Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve çalışma odası gibi birimler, devamlılık sağlayacak şekilde açık bırakıldı. Bahçeler ile, bireylerin bir odadan diğer odaları görebilmesine olanak tanındı.

Mutfak, banyo, merdiven ve koridor gibi servis alanları, sıklıkla kullanılan mekanlara yönelik ısı yayınımını sınırlandırmak amacı ile batıda konumlandırıldı. Düşeyde çeşitlilik gösteren mekanlar, dengesiz bir basınç farkı oluşturdu. Bu pasif stratejiler sayesinde, tropik iklimde bulunan evin her daim serin kalabilmesi sağlandı.

Çatı bahçeler, gölge sağlanabilmesi ve iç mekanda sıcaklığın düşürülebilmesi amacı ile ağaçlarla donatıldı. Bahçelerde ayrıca, günlük ihtiyaçlara yönelik olarak sebze de yetiştirilebiliyor. Yüksek yoğunluktaki konut alanlarına uygun bu dikey tarım çözümlemesi, aynı zamanda Vietnam’daki yaşam tarzını da destekliyor.

Doğal taş, ahşap, mikroiklimi destekleyen çıplak beton gibi materyallerin kullanımı ile evdeki bakım-onarım maliyetleri minimuma indirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın