La Grajera Şaraphanesi

La Grajera Şaraphanesi

Logroño kentinin batısındaki La Grajera’da yer alan şaraphane projesi, şarapçılık faaliyetini doğa ile buluşturuyor. Yapı, arazinin iniş çıkışlarını izliyor, ormana doğru yönleniyor ve bitki örtüsüne saygı gösterircesine kendini sınırlıyor.

Virai Arquitectos, projeyi anlatıyor:

Şaraphanenin imalat bölümünü barındıran yarı bodrum katı yapının bir öğesi olmak amacı ile yerinden yükselirken, peyzajın bir parçası haline geliveriyor. Bu büyük yapıdan önce gelen şaraphanenin idari bölümü, cam ve koyu renk seramikten oluşan bir hacim ile somutlaştırılıyor.

Ofisleri bulunduran bir kule olarak üçüncü hacim yapıyı tamamlıyor ve ormana, peyzaja, panoramaya erişim sağlayan bir yaya meydanının yaratımına katkı sağlıyor.

Alandaki eğimin değerlendirilmesi ile beraber farklı yüksekliklerde bulunan iki ayrı giriş, şaraphanenin kısmen toprak altında kalmasını sağlıyor. Yapının bu özelliği, zemin sıcaklığının sabit tutulması ve doğal havalandırma kullanımı gibi üretim sürecinin birçok yönünü destekliyor.

Seçilen malzeme, üzümün yetiştirilmesinden ürünün tadımına kadar şarap üretiminin tüm aşamalarında yer alacak şekilde, parlak dış mekandan karanlık, taştan iç mekana doğru değişim gösteriyor.

Yapının tasarımı aşamasında, iklim ve konum ile uyumlu basit bioklimatik çözümler amaçlandı. Yaşanabilir alanlar güneye yönlendirildi, imalat ve fermantasyona ayrılmış alanlar ise tepenin altında konumlandırılarak havalandırma ihtiyacı azaltıldı. Eğimli çatıyı kaplayarak ısı yalıtımında görev alan bitki örtüsü ile ayrıca bina ile peyzajın birleşmesine katkı sağlandı. Şaraphanenin yönelimi, binanın doğal bir şekilde havalandırılmasını garanti altına alarak, endüstriyel süreçte mekanik havalandırma ihtiyacını azaltmış oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın