Termeh Ofis Binası

Farshad Mehdizadeh ve Ahmad Bathaie, İran'ın Hamedan şehrinde tasarladıkları binanın tuğladan örülmüş yüzeylerine tektonik bir kalite veriyorlar.

Proje İran’ın tarihi şehirlerinden Hamedan’da yer alıyor. Hamedan, meydanlardan ve bu meydanları kuzey-güney doğrultusunda birbirine bağlayan kentsel bir akstan oluşan, aktif kentsel alanlara sahip. Bu aks proje alanını batıdan kesiyor.

İstenen ticari fonksiyonlu iki katlı bir bina tasarlanmasıydı: giriş katında dükkan ve birinci katında özel bir ofis yer almalı; çatı katı, kentin ufuk çizgisinde, komşu binaların yükseliğinde olmalıydı. Böylece proje 3 seviyede, şehirle farklı şekillerde ilişkilenen 3 farklı karaktere sahip oldu. 

Projenin her bir fonksiyonu farklı adreslere sahip olduğu için projenin temel fikri işlevleri ayrı ayrı ve direk kent mekanına bağlamaktı. Buna ek olarak dikey erişimi sağlayacak bir çözüm bulmalıydık. Dükkan ve ofis fonksiyonları arasındaki ayırıcı eleman mimari formu üretecek en kritik unsur olarak kabul edildi. Bu ayırıcı eleman bir tarafında ofisin zemini diğer tarafında dükkanın tavanı haline gelen yüzeydi. Dükkanın tavanı kıvrıldı ve ofisi öndeki kaldırıma bağlayan bir merdiven oldu.

Çatı, iş toplantılarının ve partilerin yapılacağı çatı bahçesi, ofisin kullanımına ayrıldı. Bağlama uyum sağlamak için yerel tuğladan üretilen ve geleneksel tuğla örme tekniğinin kullanıldığı cephe yapının etrafını kapladı.  

Etiketler

Bir yanıt yazın