Binh Thanh’da Ev

Binh Thanh’da Ev

Bu hafta beton dışı dosyasında terracotta bloklarlarla örülmüş cepheleriyle karakter kazanan Vietnam'da yapılmış bir ev projesi var.

SANUKI DAISUKE Architects, projeyi anlatıyor:

Bu proje, Ho Chii Min kentinde, merkezi denebilecek Binh Thanh Bölgesinde yedi odalı küçük bir ev ile ilgilidir. Çeşitli büyüklükteki birkaç parselin bir araya gelerek oluşturduğu 40 metre derinliğe sahip parsel, hafif kavisli bir şekle sahip. Apartman, iki veya üç katlı binalarla çevrili yüksek yoğunluklu bir bölgede bulunuyor.

Alan üzerindeki ilk incelemelerde, “bu kalabalık kent içinde geriye kalan, gelişigüzel yaratılmış kentsel açık alanlar/boşluklar” nedeniyle alandaki potansiyelin çok fazla olduğunu hissettik. Dikkatli incelemeler ardından, bu “kentsel” açık alanın, hem doğal günışığı hem de rüzgarın kullanıldığı, ilgi çekici ve iyi tasarlanmış bir açık alana sahip bir yapı ile değerlendirilebileceği sonucuna vardık.

Binanın hacmi, imar yönetmeliğine göre ruhsatlı inşaat sınırında iyileştirmeler ile şekillendirildi. Perspektif üzerinde yapılan çalışmaya dayanarak, binanın ortasında büyük bir açık avlu yaratıldı ve zemin kattan bağlantı iki ‘kule’ ile U şeklinde bir kütle oluşturuldu. Ayrıca, zemin kattaki bahçe alanını açık avluya bağlayan bir boşluk yaratılırken, buna ek olarak, avluya açılan her oda için “Lanai (yarı açık alan)”ler tasarlandı. Bütün bu açık alanlar (avlu, bahçe ve Lanai), binanın tamamında hava dolaşımını ve gün ışığı ile aydınlanmayı sağlayacak şekilde, birbirleriyle organik bir bağlantı içinde kuruldu.

Müşterinin talebine göre, düşük maliyetli inşaat için Vietnam’daki yerel malzemeleri kullanmaya çalıştık. Terracotta bloklar, Vietnam’da oldukça popüler. Farklı blok modellerini birleştirerek, doğal havalandırma ve gölgeleme aracılığı ile pasif soğutma sağlayan, aynı zamanda güvenliği de arttıran avluda karakteristik bir cephe ve dış mekan yarattık.

Doğal güneş ışığı ve doğal havalandırmadan faydalanarak, dış mekanda keyifli bir açık hava mekanı oluşturan çok sayıda yeşil bitki diktik.

Etiketler

Bir yanıt yazın