Casa Caldera

Casa Caldera, ABD'nin Meksika sınırına yakın, vahşi arazinin ortasında inşa edilmiş bir ev. Evin ispanyolca olan ismi, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş bir yerşekli olan "kaldera"ya gönderme yapıyor.

Arizona’da yaşayan mimar, zanaatkar, sanatçı, tasarımcı ve ustalardan oluşan DUST ekibi, pratiğini usta inşacılık geleneğine odaklıyor. DUST projeyi anlatıyor:

Şehir ağının dışındaki ev, Güney Arizona’nın San Rafael Vadisi’nde, ABD-Meksika sınırladan 1,5 km kuzeyine yerleşiyor. Evi araziye yerleştirirken, dağlara açılan geniş bakış açısını yakalamasıyla etrafta gezinenlerin gözlerinden uzak olacak bir sığınak sağlaması arasında denge gözetildi. Yapının sınıra olan yakınlığı ve göçlere bağlı olarak araziyi kullanan yayaların yoğunluğu, ev sahibinin içine nüfuz edilemez bir ev talep etmeye yöneltti.

Ev bölgeye özgü otların içinden çıkarak, lava-crete malzemeden yapılmış dikdörgen bir formun içinden manzaraya açılıyor. Lava-crete toz haline gelmiş kırmızı renkte hafif cüruf, çimento ve su karışımından oluşuyor ve hazırlanan kalıba dökülüyor. Bu şekilde üretilen duvar hem taşıyıcı görev görüyor hem son dokuyu oluşturuyor, gerekli termal kütleyi ve yalıtımı da tek hamlede sağlıyor.

87 metrekare taban alanına sahip olan yapı, yerel zaguan ev tipolojisinden ip uçları barındırıyor. 2 yatak odasının ve karşısında yaşam alanının bulunduğu planda araya zaguan denilen bir hacim giriyor. Zaguanın iki ucundaki açıklıklar mekana dışarıya açıyor; açık olduklarında havayı ve ışığı davet ediyor, kapandıklarında ise güvenliği sağlıyorlar.

Yapının soğutulması için zaguan ile pencereler arasındaki çapraz havalandırma kullanılıyor. Yapının ısınması için ise odun yakılıyor. Su kuyudan çekiliyor; ufak tefek cihazlar için gereken az miktar bir elektrik ise güneş enerjisinden elde ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın