2. Ödül, Bakırköy Etkinlik Noktası Öğrenci Fikir Yarışması

Proje Raporu

MANI[FOLD]*
*Aynı türden birden fazla aygıtı aynı anda içeren ya da çalıştıran

Kentlerin, kullanıcısına veya kentliye karşı ilk görevi; kentsel ritüel ve performansların sergilenebilecekleri veya eylemlerin gerçekleştirilebileceği elverişli sahneler veya kentsel boşluklar sunmaktır. Kentlinin kullanımına açılmış olan bu kentsel boşluklar; kullanıcısının zihninde kentin bir parçası olan, kullanıcısına sunduğu üretim ve performans alanı ile kentin katmanlarını farklı şekilde deneyimlemesine imkan sunan mekanlardır. Bu sahnede gerçekleşen performans aracılığıyla kullanıcının kentin katmanları ile olan deneyimi / kentin kullanıcısı ile olan etkileşimi oluşur ve zaman içerisinde birbirlerini dönüştürürler.

Kullanıcısının kenti deneyimlemesi; kentte zaman içerisinde kolektif hafıza, kültür, kimlik vb. etmenler ile oluşmuş olan katmanlaşmış kesitleri deneyimlemesi ile olur. Performans; kimliği ve kolektif hafızayı zihinlerde yeniden canlandıran, toplumun ufak bir yansıması olan ve sosyal etkileşimlere olanak sağlayan, gerçekleştiği alanı dönüştüren ve değiştiren bir eylemler bütünüdür. Bakırköy’ün kentsel katmanlarında bulunan tarihi ve kültürel değerlerin ve eylemlerin, Bakırköy’de tasarlanacak olan kentsel sahnede performe edilmesi ile Bakırköy’de ve kentteki kullanıcıların alana dair deneyimleri oluşur ve zaman içerisinde evrilir.

Bakırköy’ün çok kültürlü geçmişinden günümüze ulaşmış olan, Rum ve Ermeni kiliselerinin özel günlerinde yapmış oldukları kutlamalar ve etkinlikler; Sanatçılar Derneği’nin Bakırköy’de düzenli olarak devam ettirdiği sanat etkinlikleri gibi alanın kendinden gelen eylemlerin; kentlinin farklı deneyimler edinmesine olanak sağlayacak ve alanı besleyecek olan sergileme, atölye, gösteri gibi farklı eylemler ile süperpoze edilmesi (üst üste katlanması ile) ile Mani[Fold] oluşur.

Mani[Fold], Bakırköy’de kentlinin zaman içerisinde değişen(etkinlik) ve sürekli(üretim) olan performanslarının aynı anda ve birden fazla gerçekleşmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Ebuziya Caddesi’nde bulunan ve kentsel bir sahne olan Mani[Fold] günlük kullanımda kentlinin zaman geçirip sergi, üretim, gösteri gibi performanslarına olanak sağlayan bir alan olarak kullanılabilmekte; özel günlerinde, alanda bulunan kiliselere de hizmet edecek şekilde düşünülmüştür. Mani[Fold] ile beraber çalışacak şekilde tasarlanmış olan ek alanlar, günlük kullanımda kent meydanı ve kullanıcının alanı deneyimlemesine olanak sağlayacak rotalar olarak kullanılmakta, kentsel performansın olduğu durumlarda da kullanıcıyı performansa hazırlayan kentsel fuaye olarak çalışmaktadır.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın