“Beton Dışı: Tuğla” Proje Dosyası Başlıyor

Beton Dışı proje dosyasına, Işıklar Yapı Ürünleri'nin sponsorluğunda, tuğla ile devam ediyoruz. Tuğla yapıldığı toprakla organik bağlarını koruyan oldukça "canlı" bir yapı malzemesi.

Bağzı tuğlalar

Tuğlanın kil bazlı blok bir yapı malzemesi olduğunu ve antik çağlardan beri kullanıldığını çoğumuz biliyoruz. Fakat bu “antik çağlardan beri kullanılan tuğla” acaba hangi tuğla? Zira tuğla, çeşit çeşit “toprak yapı bloğu”na verilen ortak isim. Bilinen en eski yapı blokları, yumuşak çamurdan yapılan ve kalıplara doldurulup güneşte kurutulan bloklar (ki bunlar günümüzde yaygın olarak kullandığımız tuğlalara karşılık gelmiyorlar).

Rekhmire’in anıt-mezarı elbette toprak bloklardan inşa edildi.

Güneşte kurutulan ilk blokları daha katı bir çamurla hazırlanarak kurutulan ve sonrasında ateşte pişirilen tuğlalar takip ediyor. Bir sonraki adımda ise, su denklemden tamamen çıkıyor ve kuru durumdaki kilin basınç altındaki metal kalıplara doldurulmasıyla pres tuğlalar üretilmeye başlanıyor. Tuğla dediğimiz “toprak yapı bloğu” da üretim ve inşa teknolojilerindeki değişimle beraber değişiyor.* Hangi binyılın tuğlasından bahsettiğimiz bir yana, aynı zaman diliminde üretilen tuğlalar arasında dahi sonsuz boyut, renk ve form farklılıkları yakalanabiliyor.

15. Yüzyılda artık tuğlalar pişiriliyordu.

Önümüzdeki iki ay boyunca tuğlanın renkli ve dokulu dünyasında bir yolculuğa çıkacak, bu aralar tuğlayla kimlerin neler yapmakta olduğuna göz atacağız. Her hafta cuma günü yayınlayacağımız projeleri “Beton dışı: Tuğla” etiketinden takip edebilirsiniz, hatta şimdiden biriktirmeye başladığımız projelere göz atarak bir giriş yapabilirsiniz.

19. yüzyılda muhtemelen daha da çok tuğla yapıldı.

*Yani Babil kulesinde kullanılan tuğlalar bizim şimdi kullandıklarımıza benzemiyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın