Kopenhag Hayvanat Bahçesi’ne Yeni Panda Evi Tasarımı

BIG-Bjarke Ingels Group, Schønherr Landscape Architects ve MOE, Kopenhag Hayvanat Bahçesi'nde inşa edilecek yin-yang şeklindeki yeni Panda Evi için ortaklaşa bir tasarım yaptılar.

Panda’nın doğal yaşam alanına benzediği söylenen tasarımda, dünya üzerindeki en nadir memelilerden olan pandalar için huzurlu bir ortam yaratmaya çalışılmış. Panda Evi’nin, Çin hükümeti tarafından iyi niyet temsili olarak gönderilecek iki dev pandanın ülkeye varışına, yani 2018 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor.

1.250 m2 kapalı ve 1.200 m2 açık alana sahip olan dairesel yapı, Avrupa’nın en eski hayvanat bahçelerinden olan Kopenhag Hayvanat Bahçesi’nin diğer yapıları arasına oturuyor. Norman Foster tarafından tasarlanan ünlü Fil Evi de bu yapılar arasında.

Bjarke Ingels, yeni Panda Evi tasarımını şu sözlerle anlatıyor:

Mimarlık bir porte gibi. Biri için ev tasarlamak kişinin özelliklerini, karakterini ve kişiliğini inşa edilmiş bir formda yakalamaya benziyor. Ev sahiplerinin iki büyük panda olduğu durumda ise pandaların kendilerine özgü, tek başına yaşamaya alışkın doğaları, iki benzer fakat ayrı yaşam alanı gerektiriyor. Yaşam alanı dev bir yin-yang sembolü formunda tasarlandı, iki yarı: erkek ve dişi, birbirlerini tek bir dairesel bütün oluşturmak için tamamlıyorlar. Eğri çizgiler kesitte yükselip alçalarak, bizimle onlar arasındaki gerekli mesafeyi yarattıkları gibi dişi ve erkek panda arasındaki gerekli ayırımı da sağlıyor. Parkın merkezinde yer alan alanı 360 derece ulaşılabilir yaparak, Kopenhag Hayvanat bahçesinin yeni rotasyon noktası haline getirdik.

Pandaların yeni yaşam alanı, onların doğal yaşam alanlarını taklit ediyor. Pandaların hem gölgelik hem de güneş alan alanlara, suya ve yeşilliğe ihtiyaçları var. Projede, biri yoğun ve sulak, diğeri daha az yoğun ve bambu bitkisinin olduğu iki farklı tipte orman yetiştirilerek pandaların, doğal ortamlarında yaptıları gibi, mevsime ve hava sıcaklığına göre birinden diğerine geçebilmesi sağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın