Versace Mağazası

SO-IL tarafından tasarlanan toptan satış mağazası; yansıtıcı yüzeyler ve hareketli bölmelerle değişken ve yanılsamalı bir mekansal deneyim sunuyor.

SANAA’da çalışırken tanışan Florian Idenburg ve Jing Liu tarafından 2008 yılında kurulan SO – IL, ekibe dahil olan Ilias Papageorgiou ile birlikte çalışmalarına devam ediyor. Ofisleri New York’ta olan ekip; global ölçekte bina, iç mekân, mobilya ve peyzaj tasarımlarında yer alıyor. Mimarlar projeyi anlatıyor:

İtalyan moda evi Versace için tasarlanan toptan satış ofisi, Central Park’a bakan yüksek bir ofis kulesinin 20. Katında yer alıyor. Farklı koleksiyonların sergileneceği ve toplantıların yapılacağı mekanın oldukça esnek olması gerekiyor.

Duvar yerine kullanılan 3 boyutlu hareketli objeler, mekanı daha küçük alanlara ve ceplere bölüyor, bir yandan da giysi ve eksesuarlar için teşhir alanı görevini görüyorlar. Yerdeki pirinçten raylar üzerinde kayan ve dönen objeler, mekandaki hareketleriyle çevrelerini sürekli yeniden tanımlıyorlar. Otonom “karakterler” olarak ele alınan objelerin her birinin özgün bir formu ve hareket dağarcığı var. Hareketleri, yumuşak mekansal bir ilişki aralığı yaratıyor ve her diyalog radikal olarak değişen ara bölgeler üretiyor. Bu buluntu mekanlar, toplantılar için gereken mahremiyetten etkinlikler için sağlanacak açıklığa kadar değişen, çok çeşitli mekansal kaliteler sunmak için dikkatle ayarlanabiliyor.

“Karakterler”, endüstride yaygın olarak kullanılan dayanıklı, yarı saydam plastik bir malzemeden (yüksek yoğunluklu polietilen/ HDPE) kesilip şekillendirildi. Pirinç vidalarla sabitlenen plastik hem strüktür hem de son malzeme olarak kullanıldı. Malzemenin hafif geçirgenliği değişen gün ışığının mekandaki yansımasını arttırdı; objelerin iskeletlerini ve birleşim noktalarını açığa çıkardı.

Yansıtıcı PVC tavan kaplaması, aynalı kolonlarla beraber çalışarak hareket hissini ve değişken bir dengesizliği yoğunlaştırdı. Mekan, 20 kat aşağıda süregiden sokak hayatından yansıyan görüntülerle kaplandı. Derin ve yansıtıcı pencere kutuları, mekanın sınırlarını kaybettirdi. Deneyim, çoklanan görüntülerden, renklerden ve hareketlerden oluşan bir kaleydoskopa dönüştü. Duyusal ve uhrevi atmosfer Versace’nin özünü yansıtırken; soyut mekan ürünleri ön plana alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın