Ekvador’da Deprem Sonrası Bir Kırsal Konut Prototipi

Ekvador’da Deprem Sonrası Bir Kırsal Konut Prototipi

Ekvadorlu mimarlık ofisleri AL BORDE ve El Sindicato Arquitectura, Ekvador kıyısında deprem sonrası bir kırsal konut prototipi geliştirdi.

Prototip:

Ekvador kırsal kesiminde, devlet tarafından teslim edilen evlerle aynı maliyette ama kullanıcıya ve yerleştirildiği yere daha iyi uyum sağlayan bir deprem sonrası prototip geliştirildi.

Bu sanayileşmiş bir prototip olup depreme dayanıklı yapısı kontrplakla önceden hazırlanabiliyor ve herhangi bir kırsal alanda özel makine veya işgücüne ihtiyaç duymadan monte edilebiliyor. Yapı için sanayileşmiş malzemelerin kullanılması, inşaatta daha fazla verimliliğe sahip olmayı sağlıyor.

Bir prototip olan yapının birinci ek yapısı, başlangıçtaki ile tamamen aynı modülden oluşuyor, ikincisi ise başlangıçtaki ile birinci ek arasındaki birleşimden oluşuyor.

Yapı tekrarlanabilir bir prototipten oluşuyor çünkü yapısal tasarımı ülkenin herhangi bir yerinde kesilmiş yerel ahşabın tipik kesitlerinin kullanılmasına izin veriyor ve yapısal mantığı, kullanıcıların ek yapıları kendi kendine oluşturabilme olasılığı düşünülerek basitleştirilmiş.

Prototip, her projenin her bir saha konumunun koşullarına göre uyarlanmasına ve tasarlanmasına olanak tanıyan yapısal ve konstrüktif bir modüler sistem olarak tasarlanmış böylece dış kabukların ve cephelerin inşaat teknolojisi her projeye göre değişiyor.

Proje:

Konut, Nisan 2016’daki depremden sonra Los Horconcitos-Manabí kırsal bölgesinde, çocukları ve torunları tarafından ara sıra ziyaret edilen bir çift tarafından kullanılmak üzere inşa edilmiş. Evin yönünü, uzaktaki Chone Nehri ile Pasifik Okyanusu’nun birleştiği yerden gelen esintiyle çapraz havalandırma sağlamak için hava ve güneş ışığı belirlemiş.

Proje güney cephede, araziye ve komşulara erişim yolunun önünde mahremiyet kazanmaya çalışırken kuzeyde ise aydınlatmadan ve manzaradan yararlanan büyük bir pencereyle açılıyor.

Doğu cephesinde sabah ışığından faydalanmak üzere yatak odaları, batıda ise gün batımından faydalanmak üzere ortak alanlar yer alıyor.

İlk modülde 3 yatak odası bulunuyor. Birinci ek yapı banyo, kiler, mutfak ve bir balkon, ikinci uzantı oda ve yemek alanını içeriyor.

Proje aynı zamanda bir fabrika prototipinin ilk uygulaması olduğu için ilk modülün duvarları kesilmiş kamış, çimento sıva ve toprak boya ile ve ilk uzantının duvarları tüm eve estetik bir bütünlük kazandıran bahareque* toprak sıvası ve toprak boya sıvası ile inşa edilerek kabuk teknolojilerinin denenmesine karar verilmiş.

Ev, 2 inşaat ustası ve inşaat tecrübesi olmayan 2 ziraat asistanından oluşan bir ekiple, kullanıcıların aileleri ve arkadaşları ile kooperatif çalışmalarında ve ENOBRA platformu tarafından düzenlenen bir inşaat atölyesinde inşa edilmiş.


*Bajareque kelimesinden türeyen Bahareque, bambu ve topraktan yapılmış duvarlar için kullanılan eski bir İspanyolca terim.
Etiketler

Bir yanıt yazın