Muratlı Bilim Sanat Merkezi Tasarımı

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Fevzi Aydemir'in, Öğr.Gör.Dr. Berk Minez yürütücülüğünde, Mimari Proje 4 dersi kapsamında hazırladığı "Tarihi Çevrede Tasarım" konulu öğrenci projesi.

Kentin potansiyel gücünün simgelendiği, kente özgü imaj ögesi konsepti ile hazırlanan Bilim Sanat Merkezi; bilimsel ve gösteri eserlerinin sergilendiği, müze ve atölye niteliğinde ve Muratlı’yı rayların sonsuzluğa uzanan perspektifinin üstünden seyretmeyi mümkün kılan bir yapıya sahiptir.

Yapılan analizler sonucunda kenti ikiye ayıran tren yolu perspektifinin yapı içinde kullanılması, yapı yönelmesinin doğal ışığın kontrollü alınması ve cephe düzenlemeleri, en işlek cadde olan 100. Yıl Caddesi’ni meydanla beraber yapının içine yapıyı saran bir rampa ile katılması ve yapının tarihi tren garına dokunması sentezlenirken eş zamanlı olarak araziye yaklaşım bağlamında ulaşım kararları 100.Yıl Caddesi aksının kullanılması ve iki yakanın birleştirilmesi, 100. Yıl Caddesi’nin yayalaşarak meydanla bütünleşmesi, yaya sirkülasyonun yeraltı ve yerüstü geçitlerle yapıya yönelmesi olarak alınmıştır.

Rampa sirkülasyonuyla başlayan idari yapıda danışma, arkeolojik eserler sergi salonu, geçici sergi, idari birim, çalışma ve araştırma bölümü, seminer salonu; rampa sirkülasyonun yapıyla bütünleştiği denetim yapısında ise danışma, denetim birimi, arşiv, modern sanat sergileri, yeme-içme alanları ve dinlenme mekanları bulunmaktadır. Yapının birleştiği tren rayları üzerinde seyir alanı ve fotoğraf cepleri vardır. Yayanın yapı içindeki sirkülasyonunu yapının çevresiyle beraber tamamlaması amacıyla altgeçitler tasarlanmıştır. Alt Geçitlere ulaşım rampa ve merdivenlerle sağlanmıştır.

Proje kentin imaj ögesi olmayı, yerli nüfusun ilçede vakit geçirebilmesini, yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını arttırarak kentin gelişimine katkıda bulunmayı ve potansiyel gücünün ortaya çıkmasını amaçlamaktadır.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın