CAAT Studio’dan Tahran’ın İlk Metro İstasyonuna Kentsel Tasarım

CAAT Studio Tahran’da bir metro istasyonu çevresinin kentsel tasarımını yaptı.

Sadeghiyeh istasyonu, Tahran’ın ilk metro istasyonu ve şehrin ulaşım merkezi niteliğindeki en önemli durağı. Şehir sakinleri burayı metro, otobüs, taksi, araba ve bisiklet gibi çeşitli ulaşım yöntemlerine aktarım için kullanıyor. Ancak istasyonda bulunan imkanlar, zaman geçirmek ve sosyalleşmek isteyenleri çekerek bölgeyi kentsel bir odak haline getirirken yakın çevre için rahatsız edici bir kargaşaya sebep oluyormuş.

Halihazırda şu sorunlar öne çıkarılmış:

-Yaya kaldırımlarının araçlar tarafından ve araç yollarının yayalar tarafından işgali.

-Alanın yolcu otoparkı olarak kullanılmasıyla oluşan görsel kirlilik.

-Yoğun kaldırımlarda yer kaplayan satıcıların yolcular ve yayalar için hareket alanını kısıtlaması.

-İstasyon girişinde oluşan taksi kalabalığı.

-Sosyal ve kültürel etkinlik mekanlarından mahrumiyet.

Projede bahsedilen sorunlara yönelik ise şu çözümler üretilmiş:

1. Meydanın farklı kullanım tiplerinin sistematikleştirilmesi. Satıcılar için bir alan, sosyal ve kültürel etkinlik mekanı ve yeşil bir peyzaj…

2. Taksiler için yolcu alma ve yolcu bırakma alanlarının belirlenmesi ile yaya ve araç kesişiminin azaltılması.

3. Metro yolcuları için bir rota oluşturulması.

4. Tasarımın yukarıdaki üç maddeyi bir arada ele alarak uyumlu ve kesintisiz şekilde çalışması.

İlk olarak yaya ve araç akışı çevredeki satıcılar da göz ardı edilmeden incelenmiş ve istasyondan inen yolcuların bölgeye hem kolay hem de hızlıca dağılabileceği yollar tasarlanmış. Araç yolları, yolcu trafiği ve kuzeydeki sokağın üç ana kesişim noktası belirlenmiş ve önerinin odak noktaları haline getirilmiş. Tasarımdaki diğer fonksiyon ve mekanlar, bu üç odaktan yayılan dalgalar şeklinde ortaya çıkıyor.

Odaktan yayılan ilk dalga, ana avlunun taksi durağı olarak kullanılacak dış çeperini oluşturuyor. İstasyonun girişinin bulunduğu doğu yönünde ilerledikçe, plazaya farklı fonksiyonlar ekleniyor. Dalgaların arasında kalan kısımlarda ise oturma mekanlarını ve satıcıların sergi alanlarını yaratan peyzaj düzenlemesi var.

Bu dairesel dalga düzeninin merkezinden geçen güçlü bir yaya aksı, satıcıların ve yayaların etkileşim mekanını oluşturuyor. Batıya ilerledikçe de dalgalar kamusal etkinlik alanına şekil vermeye başlıyor. Öneride kurulan bu ortak dille, ofis bir kentsel mekan ve ulaşım merkezine hayat vermiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın