Vodafone Arena

2016 yılında inşaatı tamamlanan Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün yeni stadı DB Mimarlık'ın tarafından tasarlandı.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün yeni stadyumu Vodofone Arena, İstanbul’da, Dolmabahçe Sarayı’nın karşısında yer alan ve 66 yıl boyunca, İstanbulluların belleğine kazınan nice anıya ev sahipliği yapan, tarihi İnönü Stadyumu’nun yerine inşa edilmiştir. Bu itibarla yeni stadyum, İnönü Stadyumu’nun ifade ettiği tüm değerleri ve taşıdığı önemi göz önünde bulundurarak, günün ve öngörülebilir geleceğin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde, UEFA kriterlerine uygun olarak tasarlanmıştır. 41.903 kişi kapasitelidir.

Konsept, stadyumun yeri (İstanbul siluetine etkisi), konumu (Gümüşsuyu ve Kadırgalar Caddesi arasında uzanan vadi çanağında olması itibariyle) ve şehrin tarihi referansları üzerinden geliştirilmiştir.

Prof. Henri Prost’un tasarladığı ve 1939’da yürürlüğe giren nazım planda, Taksim gezisiyle başlayan kongre vadisinin finalinde bir stadyum olacaktır. Bu stadyum, aynı yıl Mimar Vietti Violi tarafından tasarlanıp, Mimar Şinasi Şahingiray ve Mimar Fazıl Aysu tarafından 1947 yılında tamamlanarak, 11 Mayıs 2013’deki son maça kadar pek çok spor müsabakasına ve konsere ev sahipliği yapmış olan tarihi İnönü Stadyumu’dur. Vodafone Arena’nın devraldığı miraslardan biri hiç kuşkusuz bu benzersiz konumdur. Stadyum, şehrin en önemli kültür aksının giriş noktasında yer alır. Bu nedenle, onun, sadece sportif amaçlı kullanımla sınırlanmayan bir programı vardır. Amaç, yapıyı sportif, kültürel, rekreaktif ve ticari olarak kentlinin kullanımına açmak, bir kentsel mekân haline getirmektir.

Vodafone Arena, inşa edildiği çevrenin tarihi referanslarına, kentsel bellekteki izlere saygılı, mimarisi ve teknolojisiyle modern bir yapıdır. Yapı fasadı, şehrin Doğu Roma’ya uzanan geçmişine ait At Meydanı’nın Spendon’undan, Dolmabahçe Sarayı’nın kolonatlarından ve Tarihi İnönü Stadyumu’ndan izler taşımaktadır. Yapı 1939’da tasarlanan ilk proje gibi eliptik formdadır. Fasad, İnönü Stadyumu’nun özgün taşıyıcı sisteminin ritminden ve malzemesinden esinlenerek tasarlanan barkot kolonlardan meydana gelmektedir.

Yapının İstanbul silueti içinde yer alması itibariyle siluet etkisi ayrıca önemlidir. Stadyumun vadi içinde yer alması ve deniz seviyesinin 3,5 metre altında inşa edilmesi hem siluet etkisini hafifletmekte, hem de yapının çatısının çevreden algılanmasına imkan vermektedir.

Yapının beşinci cephesi diyebileceğimiz çatı, kablolu sistem ve PTFE örtü ile hafif ve zarif bir tül olarak tasarlanmıştır.

Kentsel bellekte derin izler bırakmış İnönü Stadyumu’nun Dolma Bahçe Sahilyolu’na bakan ve Eski Açık olarak tabir edilen 19 Mayıs (güney) Kapısı’nın yer aldığı tarihi duvar ve iki kule yeni stadyumun tasarımında korunarak, restore edilmiş ve müze olarak işlevlendirildirilmiştir. Yeni stadyum bu duvardan 24 metre geride kuzey – güney doğrultusunda inşa edilmiştir. Yapının cephesinde, eski stadyumdaki gibi taş doku tercih edilmiş, korunan tarihi duvarın (Eski Açık) orijinal taşı olan küfeki taşı kullanılmıştır. Tribünleri taşıyan testere kirişleri ve bazı kolonlar brüt betondur.

Stadyum zemininin drenaj ve yalıtımına önem verilmiştir. Çim sahada ısıtma, soğutma, havalandırma sistemi öngörülmüş ve hibrit teknolojisi kullanılmıştır.

Tamamı kapalı ve iki katlı olan açılır kapanır koltukların bulunduğu tribünler C90 görüş açısına sahiptir. Böylelikle seyirciler görüş açısı kapanmadan sahanın tümüne hakim olabilmektedir. Ayrıca tribünler ile saha zemini arasındaki mesafenin yakınlığı yarattığı seyir atmosferi açısından çok özeldir.

Stadyumun akustiği ile ilgili olarak, çatı örtüsünün altına akustik örtü sistemleri yerleştirilmiştir. Ayrıca yapının vadi çanağı içinde, negatif kotta yer alması sebebiyle doğal akustik sağlanmaktadır.

Stadyumun tribün bütünlüğü akustik açıdan, dolayısıyla rakip takımın üzerinde bıraktığı etki açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle Kuzey Tribünleri (Eski Yeni Açık) localarla bölünmemiş, sürekli tribün etkisi yaratacak şekilde tasarlanmıştır. Tribünlerin diğer bir bileşeni olan locaların konumu ve saha ile kurduğu ilişki, loca taraftarlarının hem dışarıda hem loca içerisinde stadyum ambiyansına dahil olmalarını sağlayacak şekilde oluşturulmuştur.

Stadyum güvenliği yüz tanıma teknolojisi ve kamera kayıt sistemleri ile sağlanmaktadır.

Vodafone Arena’nın ses sistemi gelecek on yılın teknolojisine sahiptir. Dijital ekran çözümleriyle, geniş kapsamlı mobil ve internet ağıyla donatılan stadyumda, interaktif ekranlar da yer almaktadır. Kale arkalarındaki skorboardların görüntü kalitesi çok yüksektir.

Vodafone Arena futbol maçlarının dışında, konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak hizmet verecektir. İnteraktif özelliğe sahip Beşiktaş Müzesi, Beşiktaş Kulübü yönetim birimleri ve siyah-beyazlıların resmi ürünlerini satan Kartal Yuvası mağazası da stadyumda yer almaktadır.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın