Teşvik Ödülü, “3+48 SAAT” Öğrenci Fikir Yarışması

Teşvik Ödülü, “3+48 SAAT” Öğrenci Fikir Yarışması

Proje Raporu

PARA-NORM

Her insan birbirinden fiziksel ve psikolojik etmenlerden dolayı farklılaşmaktadır. Bu farklılaşmaların sonucundan herkesin ortak paydada birleşeceği tasarımlar günümüzde az miktarda görülmektedir. Bu tasarımlar genellikle bir azınlık kesime hitap etmekte ya da sadece toplumdaki azınlık kesimleri göz ardı edip genel kitleye hitap etmektedir. Bu noktada, kapsayıcılık ve erişilebilirlik kavramları öne çıkmaktadır. Bu projenin ana yaklaşımı olarak, kullanıcıların kendi aralarında ayrım, sınır hissetmeden yaşayabilecekleri bir düşünce ele alınmıştır.

Bu projede, eşitlikçi, özgür ve büyük sorunlara basit çözümler sunulmuş optimum standartlarda bir üniversite kampüsü tasarlamaktır. Projenin hedef kitlesi belirli azınlık gruplar olarak düşünülmemiş, tüm olası kampüs kullanıcıları olarak belirlenmiştir. Evrensel bir tasarım konseptiyle yaklaşılan bu çalışmada, insanların arasında oluşmuş görünmeyen sınırlar yok edilmeye çalışılmıştır.

Paftalarda, 2 ayrı dünya fikriyle tasarımlar ve fikirler aktarılmaya çalışılmıştır. İlk dünya, normal dünya, insanların yaşadığı psikolojik ve fiziksel problemlere odaklanmıştır. İkinci dünya ise, paralel evren olarak isimlendirilmiştir. Bu evrende, insanların mağduriyet yaşayacağı durumlar ortadan kaldırılmıştır. İlk olarak kampüs girişindeki turnikelerin tasarımı değiştirilmiş ve herkese uygun hale getirilmiştir. Kapıları mekanizmanın içine girerek, rahat bir geçiş alanı sağlamaktadır. Kampüse girdikten sonra yön arama karmaşasına engel olmak amacıyla yön tabelaları, kabartmalı ve sesli imkanlar içeren kampüs haritası tasarlanmıştır. Bu elemanlar, renk körü bireylerinde algılayabileceği ortak renklerde yapılmaktadır. Bunlara ek olarak, kullanıcıların telefonlarından kolayca erişebilecekleri bir uygulama planlanmıştır. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar, gidecekleri konumlara yol tarifi alabilecekler ve sesli destek sayesinde de kolaylıkla hedeflerine ulaşabilecekleridir. Okulun belirli bölgelerinde, olası yağmur veya güneş gibi iklim olaylarından etkilenmemek için saçaklar, güneşlikler tasarlanmıştır. Fakülte girişlerindeki eskiden yapılmış ve değiştirilemeyecek durumda olan merdivenlere entegre portatif rampa tasarımı geliştirilmiştir. Bu rampa ihtiyaç durumunda açılıp, daha sonrasında da merdivenin üstünde uyum sağlayacak şekilde eski haline dönmektedir. Yüksek eğimli alanlara bir alternatif olarak da asansör+köprü birleşimi tasarlanmıştır. Böylelikle uzun rampalardaki yüksek fiziksel güç oranı minimuma indirilmiştir. Kampüsün çoğunluk kullanıcısı olan öğrencilerin sınıflarda yaşadıkları problemler de göz önüne alınmış, kolaylıkla boyutu değiştirilen ve açılıp kapanabilen böylelikle tekerlekli sandalyeyle de uyumlu çalışabilen çalışma masaları tasarlanmıştır. Ayrıca özel ihtiyaç durumları için Braille alfabesiyle gerekli bilgiler masanın kenarına kabartmalı bir şekilde yerleştirilmiş, manuel kullanım haricinde otomatik bir sistemle de kullanılabilmesi için düğmeli sistemli bir mekanizma tasarlanmıştır. Sınıf kapı boyutları tekrar düşünülüp, ortalama orana göre değil maksimum miktara göre tasarlanmıştır. Okul koridorlarındaki sergi boyutlarının her insan için uygun olmaması sebebiyle aşağı yukarı kaydırılabilen panolar tasarlanmıştır. Tuvaletlerdeki engelli tuvaleti yazıları, destek gereksinimleri içeren tuvalet olarak değiştirilmiştir.  Öğrencilerin dış ortamda da sosyalleşebilmeleri için sıradan banklar yerine, açılıp kapanabilen sandalyeler ve ayarlanabilen masa boyları içeren oturma birimleri tasarlanmıştır. Bu birimlerde, sandalyeler katlanmış bir şekilde masanın uzantısında bulunmaktadır ve kolayca açılabilmektedir. Kampüs içerisinde de eğim gibi sebeplerin yol açacağı yorgunluk etmeni için her 200 metrede bir açılıp kapanabilen esnek bank tasarımları kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın