İsmet Doğan’ın “Ben Bir Bedenim” Sergisi Tepta İle Aydınlanıyor

Hasköy İplik Fabrikası’nda 31 Ekim 2016 tarihinde açılacak olan İsmet Doğan’ın “Ben Bir Bedenim” isimli sergisinin aydınlatmasını TEPTA üstlendi.

Açılış gününde aynı zamanda sanatçının “Melez Anlatılar” ismini taşıyan kitabı da tanıtılacak olan sergi 3 Aralık 2016 tarihine kadar izlenebilecek.

Bu serginin küratör tarafından bir retrospektif değil de retroactive olarak tanımlanmasının altında, sanatçının son 30 yıldaki eserlerinin kronolojik bir sıralamasını sunmaktan ziyade, farklı seriler altında yer almış çeşitli eserlerin tema olarak birbirlerine bağlantılanma çabası bulunuyor.

Sanatçı sergi için şu ifadeleri kullanıyor:

“… Her şeyden önce BEN BİR BEDENİM! Çünkü her şey kültüreldi -ben dahil-, kültürel bir bedendi. İktidarın beden üzerinden yeniden üretimi bedenin maddeleşmesine yol açar; söylemlerin içselleşmesi aracılığıyla onu disipline eder. Bir ‘öteki’ olarak yamyam olduğumu kurguladım, bunun altını çizdim. Temellük edilenin altını oydum, yerinden ettim. Çünkü hepimize, her konuda kolonyal görüntüler ile kolektif bir bilinçdışı oluşturuluyor, bunları paylaşarak kültürel geçmiş yaratılıyor. …

… İktidarın beden üzerinden kurmuş olduğu söylemi ve bu söylem üzerinden iktidar ilişkilerinin bedene nasıl uygulandığını sorunsallaştırarak bugüne geldim. “

Sergi bir zamanlar yün üretilen, terkedilmiş ve yakında yıkılacak olan Hasköy İplik Fabrikası’nda, nerede ise tüm alanına yayılmış yerleştirlemeler olarak hazırlandı. Makinalar ve üretilen yünün kendisi hâlâ orada bulunurken, bu durum İsmet Doğan’ın dikme düşüncesi ile örtüşen sanatına uygun bir atmosfer sağlıyor.

Eserlerin aydınlatmasında özellikle LED ışıktan kaçınan sanatçı için, halojen spotlardan oluşan ve eserlerin yerleşimine uygun olarak projelendirilmiş bir aydınlatma çalışması gerçekleştirildi. Mekanın dramatik ve tarihi özellikleri ile birlikte sergide sunulan eserlerin ifade gücünün ortaya en iyi biçimde çıkması için özel çaba harcandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın