Wong Dai Sin Tapınağı

Wong Dai Sin Taoist tapınağı; 3 antik din olan Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Budizmin bütünleşmiş öğretilerine bağlı, dinamik bir Taoist komüniteye ev sahipliği yapan; modern bir kutsal mekan.

Mimari ekip projeyi anlatıyor:

“The Fung Loy Kok Institute of Taoism” 25’ten fazla ülkede çalışmalar yürüten, gönüllülük temelli bir organizasyon. Bu birleşmiş Taoist grup, Toronto’nun banliyösünde yeni bir mekana ihtiyaç duyuyordu. Mekanın sadece grubun dini inancının kalbini ve ruhunu değil, aynı zamanda üyelerinin modern dünyasını da yansıtması gerekiyordu.

Taoizm; bedeni, zihni ve ruhu yetiştirme yolunda; tai chi fiziksel egzersizlerinin uygulanması üzerinden ilerleyen manevi gelişimi benimsiyor. Enstitünün modern tapınağı da, hesaplanmış bir tai chi pozu gibi, binaya dinamik mevcudiyetini kazandıran, karşılıklı dengede olma durumunu ifade ediyor. Binanın önünden geçerken algılanan güney cephe, yakından bakıldığında, biri büyük biri daha küçük iki konsolun birbirini görsel olarak dengelediği bir görünüş sunuyor. Küçük ve büyük konsol hassas bir asimetrik denge üretiyor.

Tek katlı mekan; çift yönlü beton döşeme ve radye temele bağlanmış 7 adet beton ayak üzerinde yükseliyor. Bina, alışveriş merkezleri ve büyük aile evlerinin olduğu, ana banliyö arterinin üzerinde konumlanıyor. Alanın içinde çözülmesi beklenen park yeri nedeniyle ana mekan zemin kotundan koparılıyor; böylece yükseltilmiş mekanın altında park etmeye uygun bir zemin hazırlanıyor.

İçeriden dışarıya açılan bakış, binanın küzey ve güney cephelerinde çelik kaplama kanatlar kullanılarak, kontrol altına alınıyor. Geniş, yerden tavana kadar uzanan açıklıklar, ibadet mekanını dışarı açarak, çeperde doğal ışığın içeri alınmasını ve doğal havalandırmayı sağlıyor.

Tapınağın içindeki geniş dairesel tavan ışıklıkları, kırmızı renkli özel tasarım ışık monitörleriyle beraber mekanın ışık kalitesini belirliyor. Işıklıklara, Taoist şarkı ve dua seremonilerinde kullanılan büyük tütsü halkaları asılıyor. Bu, farklı çaplardaki, parlayan kırmızı fenerler kozmik bir tavan planı oluşturuyor. Doğal ışık yanan tütüsünün dumanına karışarak; göğü ve yeri, özbenlikle dış dünyayı bağlayan manevi bir mekan üretiyor.

Mekan; doğal ışığın manipülasyonu, rengin kullanımı ve dikkatle kurgulanmış dokulu malzeme paletiyle, dünyanın diğer yerlerindeki antik Wong Tai Sin tapınaklarının bir parçası haline geliyor. Dünyanın en antik dinlerinden birinin günlük tapınma ritüeli bu modern kutsal mekanın dokusuna yerleşiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın