Keten İnşaat’tan 20 Milyon Dolarlık Restorasyon

Keten İnşaat AŞ, Kanlıca'da bulunan Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı'nı yeniden inşa ediyor. Altı ayda tamamlanması planlanan yalının değerinin 20 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Keten İnşaat, Kanlıca’da bulunan Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı’nı restore etmek için Anıtlar Kurulu’ndan alınması gereken izinlerin ardından ruhsat aşamasını da tamamladı.

Yalı, ilk haline uygun olarak 750 metrekarelik bir arsa üzerine inşa ediliyor. Daha önce üzerinde iki bina bulunan arsa üzerine inşa edilecek olan yalının iç düzenlemeleri, modern hayatın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılıyor. Önünde kayıkhane de bulunan yalının arka kısmındaysa 250 metrekarelik ikinci binası bulunuyor.

Keten İnşaat ve EMR tarafından İstanbul’a yeniden kazandırılacak olan yalının restorasyon çalışmaları iki yıl süren detaylı bir araştırmaya dayandığını söyleyen Keten İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, “Osmanlı arşivlerinden yapılan taramalarda Almanlar’ın 1936, Amerikalılar’ın ise 1940 tarihli fotoğraflarına ulaşıldı. Yalıyı havadan ve direkt gören fotoğrafların bulunmasının yanı sıra arazi üzerinde arkeolojik kazılar da yapıldı” dedi.

1846 yılında yapıldığı tahmin edilen, 1905’te bir yangınla kül olan Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı, Kanlıca Körfezi’nin incisi olarak kabul ediliyordu. Yalı, restorasyon çalışmalarından önce otopark olarak kullanılıyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın