Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Çevre Düzenleme ve Peyzaj Projesi

Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Çevre Düzenleme ve Peyzaj Projesi

İbrahim Türkeri tarafından peyzaj tasarımı yapılan fakülte çevresinin inşaatı 2017 yılında tamamlandı.

İbrahim Türkeri, projeyi anlatıyor:

Gebze Teknik Üniversitesi Çayırova kampüsü, içerisinde 120 çeşit kuş türü barındıran yeşil bir alandır. Yeni yapılan Mimarlık Fakültesi binası ile kampüste sert zemin ve çevre düzenleme ihtiyacı oluşmuştur. Bu bağlamda kampüsün ortasından geçen hızlı tren inşaatı nedeniyle sökülmüş olan eski ahşap parçalar, doğal olana temas eden yeni bir ara yüz olarak üretilmesi düşüncesiyle değerlendirilmiştir. Mevcut yaya izleri takip edilerek “gündelik güzergâh hafızası” sürdürülmeye çalışılmıştır.

Sürdürülebilir malzeme kullanımı ile proje alanındaki zemin örgütlenmesini sağlamak ve tabiatın akışını kesintiye uğratmayan nefes alan yeni bir sert zemin üretmek, kullanıcıların açık alan ilişkilerini sürekli ve güçlü kılmak ve kampüsün doğal ortamı ile yarışmayan imgesel bir dış mekân üretmek hedeflenmiştir.

Proje kapsamında Mimarlık Fakültesi’nin eşiğinde yeni bir imge inşa edilmiştir. Bahsedildiğinde akla gelen her şeyi tarifleyen imge olgusunun buradaki temel tasarım kaynağı, Mircea Eliade’nin “axis mundi” tanımı olmuştur. Daha yüksek ve daha alçak alemler arasındaki iletişim bu nokta üzerinden sağlanacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın