Aarhus Mimarlık Okulu (Aarhus School of Architecture)

Aarhus Mimarlık Okulu (Aarhus School of Architecture)

ADEPT tarafından tasarlanan Aarhus School of Architecture (Aarhus Mimarlık Okulu) yeni binası 2021 yılında Danimarka’nın Aarhus kentinde inşa edildi.

Danimarka Yükseköğrenim ve Bilim Bakanlığı’na bağlı, üniversitelerden bağımsız bir eğitim kurumu olan okulun yeni binası ile, 21’inci yüzyıl eğitim prensiplerinden ilham alan, atölye tipi eğitimi ön plana çıkaran, mimari deneyler için bir laboratuvar olarak tasarlanmış.

Eski bir demiryolu bakım deposu alanına yerleşen yapı, brüt malzeme kullanımı, açıkta bırakılmış taşıma elemanları ve mekanik/elektrik tesisat sistemleri ile eğitime olanak sağlayan bir mekan olmanın yanı sıra, bir eğitim nesnesine de dönüşmeyi amaçlıyor. Okulun sağlam ve çok işlevli eğitim hacimleri ihtiyacını karşılamak amacıyla, maksatlı biçimde ham ve basit bir bina kurgulanmış. Binanın transparan yapısı sayesinde okulda yapılan üretim hem atölyeler arasında hem de içeri ve dışarısı arasında geçişken bir hal alabiliyor. Tasarımcılar (ve okul) bu tarz bir düzen ile bireyselliği değil toplumsallığı ve birlikteliği ön plana çıkarmayı amaçlamış.

Mekansal esnekliği azami tutmayı amaçlayan tasarım çözümleri sunan binanın dar malzeme paleti ve büyük ölçüde yerel ulaşım/üretim zincirlerinden yapılan tedarikler ile yapının inşaat maliyetini düşürmüş. Büyük ölçekli ve dayanıklı mekanlar üretmek üzere betonarmenin en etkin çözüm olacağına karar veren tasarımcılar, üretici/uygulayıcı firma ile yakın temas kurarak inşaatta kullanılan malzemenin daha da azaltılması ve geri dönüştürülmüş malzeme kullanımının artırılmasını teşvik etmiş. Dahası, yapı için üretilen prefabrike sistemlerin sıfır-atık ile üretilmesi şart koşularak inşaat sürecinin daha enerji-etkin olması sağlanmış. Endüstriyel cam üretiminden çıkan ahşap malzeme Aarhus Mimarlık Okulu’nda zemin malzemesi olarak kullanılmış. Yeni yapıdaki kütüphane raflarının bir kısmı yakınlardaki bir tarihi yapıdan çıkma raflardan üretilmiş.

Aarhus School of Architecture

Danimarka’da Yeni Bir Mimarlık Okulu Binası Yarışmayla Yapılıyor

Danimarka’nın Yeni Mimarlık Laboratuvarı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın